Meteorolozi izdali upozorenje!! U DRUGOJ POLOVINI MAJA KREĆE PRAVI HAOS! (INFO)

nevreme

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Krajem ove nedelje očekuje nas pravI potop, kažu meteorolozi.

Kiša će neprekidno pljuštati od četvrtka do ponedeljka, a najobilnije padavine najavljuju se za vikend.

To bi moglo da dovede i do izlivanja reka, pa čak i do manjih poplava, naročito u banatu. Prema rečima meteorologa, kišno vreme zadržaće se i u drugoj polovini maja.

Meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić napominje da će ove sedmice gotovo svakog dana padati kiša, ali da pravi potop kreće od četvrtka.

– Posle hladnog i kišovitog Đurđevdana, očekuju nas dva dana sa nešto manje padavina, a sreda bi trebalo da bude suvlja od utorka.

devojka

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ali od 9. maja počinje ozbiljan kišni period! Najgore će biti za vikend, kada se u nekim krajevima Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom i olujnim nevremenom.

Period vlažnog i kišovitog vremena zahvatiće celu zemlju, bez izuzetka, a u nekim krajevima moglo bi da dođe do izlivanja reka, čak i poplava – kaže Đurić i dodaje da se ništa lepše vreme ne očekuje ni do kraja maja:

– U ovom mesecu najavljeno je čak 19 kišnih dana, što znači da posle sledećeg ponedeljka ni slučajno ne treba očekivati sunčano i suvo vreme.

Naprotiv, ostaće oblačno, sa manjim padavinama, a novi kišni period čeka nas već posle 20. maja i trajaće do kraja meseca.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jelena Jerinić napominje da već tokom sledećeg vikenda postoji opasnost od izlivanja banatskih reka Tamiša, Nere i Begeja.– Proteklih nekoliko dana Tamiš i Nera su dosta porasli zbog ogromne količine vode koja je stigla iz Rumunije.

Tamiš je za pet dana porastao više od četiri metra, vodostaj se podigao sa 125 na čak 559 centimetara, koliko je izmereno juče.

Voda je ostala malo ispod granice vanredne odbrane, zbog čega su naše ekipe konstantno na terenu i prate situaciju kako bi na vreme odreagovale.

Ništa manje opasna situacija nije bila na Neri jer ona burnije reaguje. Njena trenutna visina je 229 centimetara, ali je u jednom momentu dostigla i 307 centimetara.

Situacija se sada smirila, obline kiše u Rumuniji su prestale, ali to ne znači i kraj opasnosti od poplava – kaže Jerinićeva.

HOROSKOP ZA SUTRA (12.maj 2019.): Strelca očekuje poznanstvo koje vodi do ozbiljne veze! (ASTROLOGIJA) 

Prema njenim rečima, ukoliko sledećeg vikenda zaista padne onoliko kiše koliko se najavljuje, mnogim rekama preti izlivanje.

– Tada će u najvećoj opasnosti da se izliju biti Tamiš i Nera, ali i mnoge rečice u planinskim krajevima.

Što se tiče većih reka, za sada ne postoji nikakva opasnost od izlivanja reka, i morala bi da padne baš ozbiljna kiša da bi se to desilo – kaže Jelena Jerinić.

(Dnevne.rs /Alo.rs /Izvor: Informer, M.I.)