MEŠTANI MAČVANSKOG SELA PODIGLI BANDERU DA IH ŠTITI OD GRADA: Ofarbana je u državne boje, na njoj su grb, krst i molitva “Bože pomozi” (FOTO)

Mačva

Foto: telegraf

U prošlosti, neki etnolozi tvrde – još u “tursko doba”, uoči Đurđevdana, u mačvanskim selima su na raskrsnicama podizane “krstovi od leda” ili jednostavno – bandere. Obojene u boje državne zastave, oslikanim državnim grbom, krstovima koji su okićeni maramicama i molitvom “Bože pomozi”, one po verovanju štite selo i useve od grada.

Lane su “krst od leda” podigli meštani Kaljanske ulice u Crnoj Bari, a pred ovaj Đurđevdan meštani Ulice Janka Veselinovića u Salašu Crnobarskom, rodnom selu velikog književnika.

– Na ovom mestu je pre pet godina bila podignuta bandera, ali se ona vremenom nakrivila i to prema ulici, pa je iz bezbednosnih razloga uklonjena. Zimus, kada je ulica asfaltirana dogovorili smo se da je ponovo postavimo – priča Teodor Teodorović, odbornik u Skupštini opštine Bogatić.

Bandera, krst, Bogatić

Foto: Telegraf

Dvadesetak dana ranije deblo jasena dugačko 18 metara je u šumi odsekao Dragorad Jezdimirović. Sa komšijama ga je preneo u dvorište stolara Dragana Jošića, u selu poznatijeg po nadimku “Majstor Crnja”, koji je u svojoj radionici obavio sve što je bilo potrebno da bandera izgleda svečano. Ogulio je koru i kada se bandera prosušila obavio finalne radove – prikovao je krstiće i ofarbao u boje srpske trobojke.

DRAMA KOD DRAGAČEVA: Voz iskliznuo iz šina, izvrnula se cisterna sa azotnom kiselinom! (INFO)

Dan pred Đurđevdan prvo je iskopana duboka rupa, a onda su najjači muškarci banderu preneli iz radionice “Majstora Crnje”. Devojke su krstove zakitile maramicama, a potom je usledio najteži posao. Dvadesetak muškaraca rukama i konopcima su podigli banderu na radost svih prisutnih ljudi.

Običaj je blagosiljao sveštenik Bojan, a retko ko od meštana “Preke male” je propustio ovo slavlje u čast Đurđevdana. Od popodne do kasno uveče za ručkom i večerom, pod šatorom i uz muziku, podizanje “krsta od leda” proslavilo je oko 200 meštana.

Bandera će, veruju, selo i imanja da zaštiti od grada. Lane je, baš uveče Đurđevdana, grad potukao celu Mačvu, a nad Crnom Barom spustili su se tamni oblaci tek što su meštani podigli banderu.

Bandera, krst, Bogatić

Foto: Telegraf

– Njih je zaobišao led, a nas, za početak kiša. Bilo je najavljeno da će da pada, ali nismo pokisli dok smo je podizali, što je valjda znak da će nam ovaj krst pomoći i oterati i gradonosne oblake – očekuju meštanin ovog sela

(Dnevne.rs/Izvor: D.Grujić, Telegraf.rs)