“MERE RECIPROCITETA” SA ADMINISTRATIVNOG PRELAZA MERDARE VRAĆEN KAMION SA SRPSKOM ROBOM!

kosovo

Foto: Tanjug

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije.

To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada. U Prištini je ranije danas objavljena odluka vlade o uvodjenju dodatnih “mera reciprociteta” kada je u pitanju roba iz centralne Srbije, kojom se zabranjuje uvoz proizvoda ako na pratećim dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo”, te uvodi obaveza da svako vozilo sa robom iz Srbije obezbedi posebnu dozvolu.

Prema izmenama i dopunama vladine odluke, u trgovinskim odnosima sa srpskim preduzećima zabranjena je dokumentacija o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima na kojoj nema naziva “Republika Kosovo”, ili ako je, tvrdi se u odluci vlade, “suprotno ustavu i negira nezavisnost i suverenitet”.

– Agencija za hranu i veterinarstvo je obavezna da koristi grb i ime Republika Kosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok privrednim subjektima iz Srbije mora da se obezbedi ulazna dozvola za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi na Kosovo u kancelariji za vezu Kosova u Srbiji – navodi se u odluci.

NOVO POPUŠTANJE MERA: Od sutra su ova pravila na snazi!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom “Republika Kosovo”.

 

(Dnevne.rs/RTS)