MARKO DOČEKAO NOVU GODINU NA TARI SA PORODICOM: Ujutru ispred vrata zatekao JEZIVO IZNENAĐENJE (FOTO)

planinar

Foto: privatna arhiva

Marko Dražović iz Kraljeva kaže da je sa porodicom bio na Tari i da su im tri vuka došla do ulaznih vrata vikendice. Ujutru su, na osnovu tragova u snegu, shvatili da su u pitanju bili ogromni primerci.

– Vukovi su neko vreme proveli na terasi i pored toga što je sijalica ispred vrata bila upaljena.

Ujutru je lovac koji je došao do nas pokazao vučje tragove u snegu. Po tragovima se vidi da su obilazili oko vikendice i da je jedan od njih, koji je verovatno mužjak predvodnik, ogroman.

-Nismo se uplašili jer volimo prirodu, ali su nam rekli da vukovima sada kreće sezona parenja i da ne bi trebalo puštati decu da se igraju pored šume pred mrak.

A ima i medveda – ispričao nam je Marko.

Uroš Đoković iz Lovačkog udruženja u Kraljevu kaže da nije neobično da divlje životinje poput vukova pa čak i medveda, noću zalaze u naseljena mesta, tražeći ostatke hrane.

– Planine su stanište životinja i, ukoliko na njima ima naselja, životinje ih onda ne izbegavaju. Uglavnom zalaze u naselje tražeći neku hranu.

Kada vide čoveka, uglavnom pobegnu, ali ih je skoro nemoguće primetiti.

Tragovi vukova

Foto: Privatna arhiva

Jedino je preko kamera koje snimaju u toku noći moguće videti koje su životinje dolazile i šta su radile – kaže Đoković.

U Nacionalnom parku “Tara” postoje kamere koje snimaju životinje, a uglavnom su postavljene na mestima gde su hranilišta.

– Tara je stanište i vukova, ali nema preciznih podataka koliko ih ima na planini. Ranijih godina se dešavalo da se vukovi zimi spuste do sela i pričine štetu, ali zadnjih godina takvi slučajevi nisu zabeleženi – kažu iz NP “Tara”.

LAUŠEVIĆ JE UBIO 2 MLADIĆA, A JEDNOG RANIO! Potresno svedočenje majke i brata nastradalih… A EVO KO MU JE OPROSTIO

(Dnevne.rs/Izvor: N.Božović,Blic.rs)