MAJA GOJKOVIĆ: Zorana Mihajlović je morala da reaguje, a ne da stoji kao IKEBANA

Skot

FOTO: MINISTARSTVO GRAĐEVINE / PROMO

Stav Nemačke po pitanju Kosova i Metohije jako je važan, ali Evropska unija je skup ravnopravnih članica, kaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, i navodi da pet članica EU ne priznaju nezavisnost te srpske pokrajine.

Ona je rekla da izjavu poslanika nemačkog Bundestaga Petera Bajera da Srbija treba “de jure” da prizna suverenu državu Republiku Kosovo, jer u suprotnom neće ući u EU” treba ozbiljno shvatiti, jer je Nemačka možda i najvažnija članica EU.

– Ipak, ima mnogo zemalja koje ne dele mišljenje Nemačke, Španija napušta svaki skup na kome se nalazi (Kosovo) sa ili bez zvezdice, to je skup ravnopravnih članica i pet država neće glasati za tako nešto. Srbija neće za parče šargarepe da razmišlja o tome da prizna nezavisnost dela svoje teritorije – rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, važno je pitanje i zašto se stalno vrši pritisak na Srbiju da vodi dijalog, ako je sve rešeno, ali da je pozitivno i to što SAD, prvi put u novijoj istoriji, imaju “jedan izbalansiraniji stav”.

– Njihovi zvaničnici kada dođu u Srbiju kažu da mora da se razgovara i da se nađe kompromis između Beograda i Prištine, znači nije viša situacija crno-bela – rekla je Maja Gojković.

Na Duletovoj sahrani nisam smeo da TO UBACIM U NJEGOV GROB! Vidovnjak mi je rekao da smo se time zakopali, a onda su stihovi iz naših pesama počeli da se OSTVARUJU

Povodom izjave ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota u Vladi Srbije da je Kosovo nezavisna država, rekla da nije problematična ta njegova izjava, već reakcija na nju. Kako je rekla, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović “stajala je tamo i nije reagovala”.

– Ona je trebalo da reaguje, da stane za mikrofon i da mu odgovori, kao što je uradila kasnije premijerka Ana Brnabić. Mislim da nije primereno da ne odgovorite na vređanje ambasadora SAD u sred Vlade vaše zemlje, a ne da stojite ko ikebana – navodi Gojkovićeva, i dodaje da ministarki ne zamera ništa, ali da ima pravo da iznese svoj stav.

Na pitanje da li će biti održana sednica parlamenta na kojoj će se govoriti o KiM, rekla je da će sednica biti održana kada se nastave pregovori i kada bude postojala “neka platforma i agenda”.

– Moramo da sačekamo da se u Savet bezbednosti UN vrati pitanje KiM, da se nastavi dijalog, da bi parlamet imao o čemu da raspravlja – rekla je predsednica srpske skupštine.

Ona je ocenila da bi se sada takva sednica svela na vređanje i svađu, te da opozicija kao jedino rešenje nudi status kvo bez kompromisa.

DIPLOMATSKA OFANZIVA PEKINGA: Kina ulazi u ODSUDNU BITKU ZA KOSOVO!

– Njima se izgleda dopada proglašenje kvazi države (Kosovo), nama ne – rekla je Maja Gojković.

Kada je u pitanju atmosfera u skupštini, ona je rekla da su poslanici opozicionog Saveza za Srbiju prvi krenuli s politikom vređanja, podsetila da je izrečeno 32 opomene za poslanike opozicije i dve za poslanike vlasti.

– Te dve nije malo, prvi put u istoriji višepartijskog sistema, ja sam izrekla kaznu za šefa poslaničke grupe vladajuće većine za Aleksandra Martinovića, a na primer nije bilo kazne za poslanike Dveri kada su ušli u moj kabinet, vređali me i udarili na kraju – rekla je Gojkovićeva.

VEDRANA RUDAN: Kolinda je GLUPA, a sve drugo je posledica toga!

Dodala je da nekada mora da se oprosti kazna, da se “smiri situacija, da se sednica parlamenta održi”.

Upitana da li ima istine u spekulacijama da će se naći na mestu ministra kulture, rekla je da u tome nema nikakve istine, te da ta priča u medjima prelazi granicu dobrog ukusa.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)