LOŠE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Rastu cene CIGARETA, KAFE, GORIVA I ALKOHOLA!

prodavnica

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Od februara paklice će biti skuplje za 10 dinara, a sledi i korekcija akciza na rakiju, pivo, kafu, duvan i derivate nafte i to za iznos prošlogodišnje inflacije od 1,7 odsto

Pušači će od 3. februara za paklicu cigareta davati u proseku deset dinara više, a istovremeno se očekuje i povećanje cene kafe, alkoholnih pića i goriva.

Razlog za poskupljenje ovih proizvoda je uvećanje akciza, to jest njihovo usklađivanje s godišnjom inflacijom u 2019, koja je iznosila 1,7 odsto. Odluku o novim iznosima akciza Vlada Srbije donela je 21. januara.

Država uzima dobar deo

Prema posebnom akciznom kalendaru za duvanske proizvode, akcize na cigarete su od Nove godine uvećane za dinar i po, pa država po ovom osnovu uzima proizvođačima 73,7 dinara po paklici umesto 72,2 dinara, koliko je to bilo do sada.

– Ova norma je usvojena 2017. i po njoj se dva puta godišnje uvećava akciza na cigarete, obično na početku i sredinom godine. To je zato što su kod nas duvanski proizvodi znatno jeftiniji nego u Evropi, pa se s porastom cene reguliše i smanjuje broj potrošača i prodatih proizvoda – rekao je za Kurir ekonomista Ivan Nikolić.

DRŽAVNI VRH ZASEDAO ZBOG POGORŠANE SITUACIJE U REGIONU Crna Gora planira ESKALACIJU HAOSA, a medijskim lažima će za to optužiti Beograd?!

Praksa je da se uz povećanu akcizu na cenu cigareta dodaje i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Zbog ovoga će cigarete na kioscima i u marketima poskupeti za 10 dinara po paklici. Cenovnike će već od 3. februara prva promeniti kompanija „Filip Moris“, a od 10. februara i kompanija JTI iz Sente.

Redovna praksa

Nikolić podseća da se, osim za cigarete, s godišnjom inflacijom usklađuju i iznosi akcize na duvanske prerađevine, kafu, alkoholna pića i derivate nafte. – Ove akcize se svake godine usklađuju s godišnjom inflacijom, to je trend poslednjih nekoliko godina, i to nije ništa neobično.

BAKA DRŽALA SLIKU NA KUHINJSKOM ZIDU, MISLILA DA JE IKONA: Zavrteće vam se u glavi od vrednosti pronađenog remek dela s kraja 13. veka

Na cene proizvoda kao što su kafa, alkoholna pića i gorivo utiče samo inflacija i svake godine jednom godišnje se ovi iznosi usklađuju. Veoma retko dolazi do izuzetaka. Prošle godine je inflacija bila prilično niska, 1,7 odsto, pa nikakvih drastičnih promena neće biti – dodaje Nikolić.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)