LOŠE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Poskupljuje pretplata za RTS! Od 1. januara očekujte račune veće za OVOLIKO

logo

Foto: Printscreen

Građani Srbije će od 1. januara sledeće godine plaćati uvećanu taksu za Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine.

Naime, Vlada Srbije predložila je Predlog izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je danas ušao u skupštinsku proceduru, a kojim je predviđeno povećanje te takse sa 220 na 255 dinara.

SVE JE DOBRO SMIŠLJENO: Ovo je razlog zbog kojeg se POMORANDŽE PRODAJU U CRVENIM MREŽICAMA

– Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika. Shodno navedenom, predlaže se da se visina takse promeni sa iznosa od 220 dinara na 255 dinara počev od 1. januara 2020. godine – navodi se u obrazloženju izmena Zakona, koje su danas ušle u skupštinsku proceduru.

U tom dokumentu se ističe da je najcelishodnije da se javni medijski servisi i tokom 2020. godine delimično finansiraju iz republičkog budžeta, a delimično iz takse, koja bi se naplaćivala iz preko računa za utrošenu električnu energiju.

Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis je donet 31. decembra 2015. godine i od tada se taksa za javni servis plaća preko računa za električnu energiju.

NE PADA MI NA PAMET DA SE UDAM ZA SRBINA: Tamarina poruka našim muškarcima NIKOGA neće ostaviti ravnodušnim!

Ovo je drugi put da se menja taj zakon i drugo povećanje takse, budući da je krajem prošle godine ona povećana sa 150 na 220 dinara.

     

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Insajder)