LEKARI IZDALI UPOZORENJE GRAĐANIMA: Virus koji će harati Srbijom stiže OVOG DATUMA! Jedna stvar vas može zaštiti!

Foto: Printscreen/youtube, pixabay

Treće nedelje septembra očekuje se skok respiratornih i drugih infekcija kod đaka jer su već osim utiska sa raspusta, u školskim klupama razmenili svoje viruse i ostale klice.

Treće nedelje septembra očekuje se skok respiratornih i drugih infekcija kod đaka jer su već osim utiska sa raspusta, u školskim klupama razmenili svoje viruse i ostale klice.

Lekari upozoravaju da se upravo tada očekuje povećan broj pacijenata, a da su posebno ugrožena deca, pa apeluju na roditelje da im jačaju imunitet kako bi izbegli pet dana ležanja kod kuće.

Pojedini klinci već su pokupili neki virus, a kako kažu stručnjaci, u narednom periodu očekuje se porast respiratornih infekcija. Nakon povratka sa raspusta đaci su u školu doneli klice iz svog okruženja i deca to razmenjuju, kaže pedijatar dr Saša Milićević.

– Kako vreme bude prolazilo, te klice će da se izjednače, pa će manje-više svi u kolektivu imati iste izazivače bolesti i manje će se razboljevati. Ovo promenljivo vreme veoma pogoduje virusima. Pored toga, dosta se “razmenjuje” i bakterija streptokoka, čemu doprinosi i polenska alergija, koju mnoga deca imaju. Curi im nos, brišu ga rukama i maramicama, a potom istim tim rukama prenose klice na svoju okolinu. Naravno, prenosi se i bakterija stafilokoka – objašnjava doktor Milićević.

JELENA ĐOKOVIĆ POSLALA PORUKU KOJU MORATE DA ZAPAMTITE: Ovako je žena Novaka Đokovića učila malog Stefana pravim životnim vrednostima! (FOTO)

On ističe da postoje neke preventivne metode koje mogu pomoći da se virus izbegne, a jedna od njih je da se stalno briše nos i da se maramice bacaju u zatvorene kante za đubre.

– Važno je da se te iskorišćene maramice ne drže u ruci kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali. Važno je unositi što više voća i vitamina, posebno vitamina C. Bitno je i da se antibiotici ne uzimaju preventivno, jer to nema efekta.

-Takođe, ako je dete bolesno i ako ima temperaturu, bitno je da ne ide u školu ili vrtić zbog sebe i druge dece kako se virusi i bakterije ne bi širili – napominje dr Milićević i dodaje da virusna infekcija može da traje od dva do pet dana.

Prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, objašnjava da adenovirusa ima više od 60 vrsta, kao i da oni daju simptome koji su znatno blaži od onih koji daje virus gripa.

ruke

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

– Posle leta, ljudi manje obraćaju pažnju na svoj imunitet zbog čega se kada deca krenu u školu, virusi se brže šire. Deca se pozdravljaju, grle, ljube, dele hranu, pa se respiratorne infekcije lakše šire. Mogu se javiti simptomi u vidu kijavice, bola u grlu, temperature, a može da dođe i do mučnine i dijareje. Bitno je da jačamo imunitet, da unosimo voće i povrće, redovno peremo ruke, da se naspavamo dovoljno. Savetuje se i fizička aktivnost i provetravanje prostorija – zaključuje dr Obradović.

         

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Kurir.rs)