“LEDI SE ČOVEKU KRV U ŽILAMA KAD ČUJE KAKO JEČI ŠUMA” Meštani u neverici: Stanje na “PROKLETOM JEZERU” sve je gore iz sata u sat (VIDEO) (FOTO)

kliziste

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Stanje na Zaovinama na Tari, gde klizišta nose ceo zaseok Mandići u jezero, iz dana u dan, sata u sat, sve je gore i sablasnije, kažu meštani kojima ovde života više nema.

Zbog naglog ispuštanja vode iz jezera Zaovine, pokrenulo se oko 30 hektara zemlje u Mandićima i uništilo 13 kuća od koje su sve, kažu njihovi vlasnici, u postupku legalizacije.

Klizišta su pocepala puteve i njive, oborila silna stabla šume, bandere.

– U odnosu na juče, moja kuća se još nakrivila i sklizala niz brdo. Koliko, ne mogu da procenim iz daleka jer imanju nemam kuda da priđem. Ni sa jedne strane ne mogu da priđem, putevi ne postoje, potonuli su i po pet metara. Sve je uništeno. Krateri na zemlji duboki su i po tri metra. Klizište je ponelo i groblje, prevrće nam mrtve.

Strahujem da ćemo morati da iskopavamo pokojnike i sahranimo ih na drugo mesto. Ledi se čoveku krv u žilama kada čuje kako sablasno ječi šuma, dok pada drveće. Tom brzinom padaju stabla kao da deset motorki radi odjednom, to samo prašti, lomi, puca – žali se Blagomir Mandić (65) meštanin Zaovina.

Na imanju ima četiri hektara, uz kuću poseduje njivu, voćnjak sa oko 100 stabala i pčelinjak. Sve to nemirna zemlja tera ka jezeru. U Mandićima su svesni, kaže Blagomir, da ovde uslova za život više nema, ni da će ih ikada biti. U ovakvoj situaciji važno je spasiti pokućstvo, ali to je u ovoj situaciji nemoguće.

– Kako izneti nameštaj kad se većini kuća ne može prići ni pešice, kamoli automobilom? Rizično je i ući u objekte jer svakog trenutka mogu da se sruše. Neke kuće smo juče na brzinu obili da narod iz zamrzivača pokupi barem ono hrane što ima – nastavlja on.

Ko zna kad će šteta biti isplaćena

Zavoljani kažu da im je u četvrtak dolazio službenik Hidroelektrane “Bajina Bašta” i obećao da će im šteta biti isplaćena. Kada – nije dao odgovor. Pre toga šteta se mora utvrditi, a da bi procenitelji došli u Mandiće neophodno je sanirati puteve.

Zahvalni su Zaovljani zaposlenima u Nacionalnom parku Tara koji su im svakodnevno pri ruci, ali i kivni na opštinare iz Bajine Bašte. Niko se iz opštine, kažu, od nedelje kada su se pokrenula klizišta, nije pojavio na Zaovinama.  Otisnulo se pola Mandića brda iznad naših kuća i odranja se ka jezeru. Dospe li ovolika količina zemlje u jezero – pregradiće ga – upozoravaju u Mandićima.

Iz hidroelektrane poriču odgovornost

Voda iz Zaovina, reverzibilnog jezera HE “Bajina Bašta” proteklih sedmica nemilice je ispuštana za potrebe proizvodnje struje. Do 31. marta nivo vode je opao za 46 metara po vertikali, zbog čega je štetu pretrpeo riblji fond. Od 1. aprila jezero se puni vodom iz Drine, i uskoro će opet ličiti na ono staro, ali šteta ostaje.

U HE “Bajina Bašta” kažu da je kota do koje su ispuštene Zaovine bila 15 metara iznad dozvoljene. Odavde odgovaraju da klizište u Mandićima nije novo i da je bilo aktivno i pre 24 godine, s tim što je šteta tada bila manja. Mi smo nakon toga, objektima koji su se tu nalazili, isplatili štetu sudskim putem, sve je bilo zvanično.

Obaveza onih kojima je šteta bila isplaćena, bila je da uklone te objekte. Neki su to učinili, neki nisu. Sve za šta postoji osnov, ljudima će biti isplaćena šteta, jer taj postupak postoji već od kada je napravljena reverzibilna hidroelektrana od 1982. godine.

Nikada nismo imali situaciju da na nečiji zahtev nismo odgovorili pozitivno, tamo gde postoji osnov – rekao je za RTS Mikajilo Zlojutro, direktor za proizvodnju energije “Drinsko – limskih hidroelektrana”.

Nije baš tako kao što kažu nadležni iz EPS-a, odgovara Blagomir Mandić.  Svi objekti koji su pre 24 godine oštećeni i čijim vlasnicima je naloženo da ih uklone, uklonjeni su. Sada klizišta nose druge objekte koje su ljudi podigli na svojim imanjima, na mestima gde su im adrese. Gradili smo bez dozvole, ali nam je rečeno da ih je moguće legalizovati – kaže on

(Dnevne.rs / Izvor: Vladimir Lojanica, Blic)