LAVROV PRED SAVETOM FEDERACIJE: Ponudili su Albancima i Bugarima da PODELE Makedoniju

Rusija

Foto: Printscreen/instagram

Šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu – koji je nastupao pred Savetom Federacije (gornjim domom nacionalnog parlamenta) – jedan od senatora postavio je dva pitanja: „U Makedoniji je faktički počela nova obojena revolucija.

Po ukrajinskom scenariju, samo što je u početnoj fazi. Nije li došlo vreme za aktivnije suprotstavljanje obojenim revolucijama u Evropi? Zar ne bi baš u početnim fazama takvih državnih prevrata trebalo uključivati međunarodne mehanizme poput OEBS-a i Saveta bezbednosti UN da obojene revolucije ne bi postale uobičajena praksa smene državne vlasti?“.

[adsenseyu4]

Lavrov je odgovorio podrobno. Njegov odgovor prenosimo u celini:

Potpuno sam sa vama saglasan. Nas sve to veoma zabrinjava. Makedonski događaji se prilično grubo usmeravaju izvana.

Pre više godina tamo su bile oštre protivrečnosti među Slovenima i Albancima. Tada je bio zaključen Ohridski sporazum koji je povratio mir i saglasje.

Kada smo mi potom – u kontaktima sa Evropskom unijom – pokretali pitanje prava Rusa i ruskojezičnih u Estoniji i Letoniji, pitali smo ih: „Zašto ste podržali Ohridski sporazum i dali Albancima u Makedoniji prilično ozbiljan obim prava, a ne možete da učinite to isto za Ruse u Estoniji i Letoniji?“. Odgovor nismo dobili. Dobro je ipak što je konflikt u Makedoniji bio razrešen.

Sada su u toku razgovori da Makedoniju treba još više „federalizovati“, napraviti od nje „gipku federaciju“, možda i „konfederaciju“. Iznose se čak i ideje da se ona kao veštačka država raskomada – da se deo da Bugarskoj, a deo Albaniji.

Bez pominjanja Makedonije, premijer Albanije je, u širem okviru, isturio parolu „Velike Albanije“. U Tiranu putuju lideri albanskih partija u Makedoniji i tamo dobijaju instrukcije.

Paralelno sa tim, američki ambasador u Skoplju sebi priziva lidere makedonskih partija i opozicije.

Krajem aprila je bilo organizovano putovanje (po Makedoniji) predstavnika OEBS-a i niza zapadnih zemalja i EU. Došli su u Skoplje, proglasili se za „OEBS misiju“ i pri tom iznosili neke recepte i ispostavljali zahteve Gruevskom.

[adsenseyu1]

Da se takva samovolja ne bi ponavljala, zamolili smo sedište OEBS-a, generalnog sekretara i predsednika OEBS – aktuelnog ministra spoljnih poslova Srbije Dačića – da utvrde šta se dogđalo i da nas obaveste kako se tako nešto uopšte moglo dogoditi.

Imajući na umu broj tih posrednika samozvanaca, juče sam – istupivši u Komitetu ministara Saveta Evrope – predložio da generalni sekretar SE, možda zajedno sa generalnim sekretarom OEBS-a, poseti Skoplje, da porazgovara sa svim akterima tamošnjih procesa i da iznese svoje preporuke koje bi razmotrile međuvladine skturkture.

Mi sve što se događa shvatamo veoma ozbiljno. Smatram da ste u pravu i da nadalje treba delovati onako kako ste rekli, a možda i operativnije, preticati događaje i tražiti da međunarodne organizacije upućuju (u Makedoniju) nezavisne eksperte, predstavnike sekretarijata koji bi onda referisali o svemu. Da bi se odluke donosile kolegijalno i u legitimnim strukturama, a ne ispod tepiha.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs /izvor:Fakti.org)

[adsenseyu2]