KOSOVSKI ALBANCI SU SRPSKOG POREKLA: Albanski analitičar i mitropolit Amfilohije izazvali HAOS MEĐU ALBANCIMA

Amfilohije

Foto: Beta, Fonet/AP

Nedavno je otkriveno da Hašim Tači, predsednik samoproglašene republike Kosovo zapravo ima srpsko poreklo, a mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije sada je otkrio i podatak da je Tači direktni potomak jednog pravoslavnog sveštenika.

Hašim Tači je potomak nekog sveštenika Danilovića, koji je raščinjen zbog toga što se oženio nekom drugom ženom, muslimankom, poturčio se i evo šta se izrodilo i od njega sada šta se rađa – kazao je mitropolit gostujući u emisiji na TV Hram.

Nedavno je Mustafa Nanos, novinar i politički analitičar iz Albanije, izneo tvrdnju da Albanci sa Kosova i Metohije imaju srpsko poreklo, što je, logično, izazvalo burne reakcije među njima jer im ne prija da čuju tako nešto.

REGION ŠOKIRAN ODLUKOM HRVATSKIH FUDBALERA: Sprema se proslava “Oluje”

Istovremeno, Mrdmend Meja, univerzitetski profesor sa Kosova, podelio je na Fejsbuku studiju koja se bavi pitanjem porekla Albanaca. Na osnovu te studije izgleda da je poreklo Albanaca blisko grčkom, sicilijanskom, vlaškom, dok je više od 60 odsto Albanaca ima srpske gene, preneli su prištinski mediji.

Božidar Kljajević, poznati beogradski etnolog i istoričar, prokomentarisao je tu studiju navodeći da je veoma realna.

– Albanci kojima ovo nije prijatno da čuju treba da se pomire sa istinom. Ne znam da li baš 60 odsto njih ima srpske gene, ali 40 odsto je sigurno. Albanci vode poreklo iz oblasti koja se zvala Albana, a nalazila se na južnim delovima Kavkaza i Kaspijskog mora, odatle su došli u 12. ili 13. veku i naselili se u južne delove Epira. Posle su pokušali da pređu u južnu Italiju i na Siciliju, pa je jedan deo njih uspeo, a deo je vraćen. Ti što su ostali u Epiru bili su deo skitačkih plemena bez jezika, tradicije, ičega, i otišli su na sever u albanske planine – objašnjava istoričar i nastavlja:

RUSI masovno PRODAJU nekretnine u Crnoj Gori!

– Dolazak Turaka tada su prihvatili kao olakšanje i prvo su poturčeni Srbi koji su živeli na prostorima Albanije, bilo da su pravoslavci ili katolici, a kasnije su Turci nastavili osvajanja na sever i albanizovali su se svi. Na prostorima severne Albanije imate albanska plemena Hoti, Kastrati, Klimenti, Krasnići, a oni svi imaju srpsko poreklo, kao i pleme Gaši, oni su čak u rodu sa Bjelopavlićima i Dukanićima.

Albanci

Foto: AP Visar Kryeziu

-Skenderbeg je srpskog porekla, deset kolena iza njega su sami Srbi. Ta analiza je samo potvrdila da smo jedan narod sa različitim imenima. Naš prvi svetac Jovan Vladimir sahranjen je u Albaniji i taj grob čuvaju neki čestiti Albanci. Isto tako su Makedonci kompletno poreklom Srbi, a ni oni danas to neće da priznaju – objasnio je istoričar.

(Dnevne.rs/Kuirir.rs/izvor: Alo)