KONTROLORI U GRADSKOM PREVOZU PIŠU PREKRŠAJNE PRIJAVE: Ukoliko ne platite možete provesti i do šest dana u zatvoru

kazna

Foto: printscreen/youtube

Kontrolori Busplusa su, po svemu sudeći, počeli da izdaju i prekršajne naloge, i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca!

Kako tvrdi naša čitateljka Sandra R., pre par dana tek što je ušla u autobus na liniji 94, kod bolnice “Dragiša Mišović” kontrolori su joj tražili kartu, a pošto nije ni stigla da je očita, zatražili su joj ličnu kartu. Međutim, umesto da je pitaju da li želi da plati doplatnu kartu, dobila je prekršajni nalog na 6.000 dinara i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca!

“Prekršaj je otkriven: Uvidom u službenu evidenciju kontrolora” navedeno je na nalogu koji izgleda poput računa u supermarketu. Tu su i ime, prezime i službeni broj kontrolora, kao i ime i prezime komunalnog policajca koji je na nalog stavio svoj elektronski potpis.

– Redovno plaćam prevoz i ovo je prva kazna koju sam dobila. Zatražili su mi ličnu kartu, a oni su mi dali taj papir na kojem piše da moram da platim 6.000 dinara. Nisu mi ponudili da na licu mesta platim 2.000 dinara – kazala je ova Beograđanka.

[adsenseyu4]

Najave da će kontrolori izdavati prekršaje naloge tako što će podatke o putnicima preko svojih Busplus aparata elektronski slati Komunalnoj policiji postojale su još od septembra prošle godine, kada je usvojena izmena Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada. Ta odredba odluke se, međutim, u praksi nije primenjivala, ali čini se da je naša čitateljka dobila upravo takvu vrstu kazne!

Na ovaj način, pisanjem prekršajnih naloga, pooštrava se borba protiv švercera. U slučaju da lice zatečeno bez karte odbije da kasnije plati 6.000 dinara, mogao bi da završi čak i u zatvoru! Po zakonu o prekršajima sud može kaznu zameniti kaznom zatvora i to što za svakih započetih 1.000 dinara zamenjuje jedan dan zatvora.

Dakle, ako neko ne plati kaznu jer nije imao kartu u vozilima javnog gradskog prevoza, mogao bi da provede i šest dana u zatvoru!

SVE JE PO ZAKONU, ALI…

Kontrolori mogu da izdaju doplatnu kartu od 2.000 dinara ili da štampaju prekršajni nalog koji formalno popunjava Komunalna policija. Cena kazne je 6.000 dinara, uz popust za plaćanje u roku od sedam dana.

[adsenseyu1]

A NADLEŽNI I DALJE ĆUTE

Uprkos pokušajima da razjasnimo celu situaciju, te da vidimo da li se radi o strožim primenama gradskih odredaba, to nismo uspeli da učinimo. Iz Komunalne policije nismo dobili odgovor u vezi sa slučajem, dok su iz Sekretarijata obećali da će dati objašnjenje danas.

(Dnevne.rs/ Izvor:Blic.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]