KONAČNA ODLUKA: Beograd domaćin istorijskog sastanka Putina i Trampa, evo i kada!

Tramp

Foto: Tanjug/AP, Telegraf

Donald Tramp i Vladimir Putin, predsednici SAD i Rusije, prvi bilateralni sastanak održaće u Beogradu, potvdili su iz Bele kuće i Kremlja. Iako još nije objavljen konačni datum, zna se da ćesastanak sigurno održati u junu.

Nekoliko država ponudilo se da bude domaćin sastanka između Trampa i Putina, prvog od kako je američki predsednik stupio na dužnost. Na sajtu predsednika Rusije piše da je u opticaju bilo nekoliko država, ali su se timovi dva predsednika nakon nekoliko meseci pregovora uslaglasili da je Beograd konačna odluka.

Jedna od država o kojoj se razmišljalo bila je i Slovenija, odakle dolazi i supruga američkog predsednika Melanija Tramp, i gde se bivši predsednik Džordž Buš prvi put sastao sa Putinom u junu 2001. godine, kada su razmatrali mogućnost kompromisa povodom američkih raketnih odbrambenih planova kojima se Moskva protivila.

PRVI ČOVEK BELORUSIJE POMAŽE SRBIJI KAD JE NAJPOTREBNIJE: Hitno šaljem raketni sistem S-300 (INFO)

Prestonica Srbije je već bio odabran kao “neutralan teren” i mesto susreta ruskog i američkog pregovarača – Vladislava Surkova i Kurta Volkera, kada su u oktobru prošle godine te dve države razgovarale oko razrešenja krize u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nedavno je izjavio da je naša zemlja predložila da se najavljeni susret Putina i Trampa održi u Beogradu.

– Beograd je potpuno spreman da bude domaćin jednog takvog susreta koji ima planetarni značaj.Srbija kao vojno neutralna zemlja ima spoljnopolitički kapacitet da zajedno ugosti predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država. To bi bila i najveća potvrda politike koju vodimo kao država – rekao je tad Dačić.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je nakon predsedničkih izbora u Rusiji, na kojima je Putin ubedljiv pobedio, pozvao telefonom ruskog kolegu da mu čestita na pobedi na izborima i potom rekao da želi da se sastane s Putinom “u ne tako dalekoj budućnosti”, dok je Kremlj saopštio da je u razgovor “posebna pažnja posvećena razmatranju pitanja mogućeg bilateralnog sastanka”.

Podsetimo, dva predsednika prvi put su razgovarala na marginama samita G20 u Hamburgu u julu prošle godine, dok su drugi put sreli u novembru na samitu APEK-a u Vijetnamu, gde su kratko popričali.

RUSKI AVIONI DOLEĆU NA KOSOVO ZA DVA SATA: Neobjavljeni detalji razgovora Putina i Vučića!

Aprilililili! Srećan vam Dan šale i nadamo se da se niste naljutili na nas! Ipak je Svetski dan šale. Ako još niste smislili kako da prevarite nekoga – samo im pošaljite neki od naših PRVOAPRILSKIH TEKSTOVA! U komentaru nam napišite šta ste smislili i kako je prošlo.

(Dnevne.rs/Izvor: A.Prililić, Telegraf.rs)