Koliko novca dobijaju građani od KONCESIJE aerodroma “Nikola Tesla” i kada nam pare ležu na račun?

Nikola Tesla

Foto: Tanjug

Aerodrom Nikola Tesla predat je Francuzima na upravljanje za 1,46 milijardi evra, ali novac neće ići samo u budžet Srbije, već ćemo od koncesije profitirati i mi.

Od 501 milion evra koliko će “Vansi erports” u septembru isplatiti Srbiji na ime jednokratne koncesione naknade, malim akcionarima ide 84 miliona, a ostatak ide u budžet. U male akcionare spadaju firme, investicioni i penzioni fonovi i građani koji su stekli pravo na besplatne akcije.

Po jednu besplatnu akciju Aerodroma u Srbiji poseduje oko 2,67 miliona građana. Bilo ih je znatno više, ali su ih mnogi tokom godina prodali. Sudeći po trenutnoj ceni akcija na berzi, svakome od nas od koncesije sledi 1.693 dinara.

NASTAVAK DIJALOGA U BRISELU: Na sastanku Vučića i Tačija ove teme će se naći na stolu

Kako na ovu sumu moramo da platimo porez na dividendu i učešće u dobiti koji iznosi 15 odsto, čist, krajnji iznos koji dobijamo je 1.440 dinara.

OBILO MU SE O GLAVU: Krenuo je da ubije svinju sekirom, a u sledećem trenutku.. (VIDEO)

– Onaj ko nije saglasan sa davanjem kompanije u koncesiju, imaće pravo da bude nesaglasan i da od samog Aerodroma traži otkup akcija po ceni najvećoj od tržišne, knjigovodstvene i procenjene – objašnjava Nenad Gujaničić, broker u “Momentum sekjuritis”.

(Dnevne.rs/Izvor: G. Avalić/[email protected], Telegraf.rs)