Koliko košta mrsna SRSPKA SLAVA!? (CENOVNIK)

kolac

Foto: Telegraf

Cena slave je malo ispod prosečne plate u našoj zemlji. Naravno, sve zavisi od broja gostiju i navika domaćina

U susret jednoj od najrasprostranjenijih slava u Srba, Svetom Nikoli, napravili smo listu i cenovnik i izračunali prosečnu cenu slave u Srbiji. Budući da je ta slava posna, ali da je mnogi tako ne obeležavaju, već “mrse”, tj služe pečenje i ostale ne-posne namirnice, uračunali smo sve stavke. U svakom slučaju, cena kvalitetne ribe po kilogramu, ista je kao cena kilograma prasetine ili jagnjetine.

[adsenseyu4]

Prema slobodnoj računici, slava vas ukupno košta oko 30.000 dinara.

Nezaobilazna hrana na slavi je jagnjetina ili prasetina. Idemo od jagnjetine. Kilogram ovog mesa košta 700 dinara. Ako uzmemo u obzir da kilogram pojede 4 osobe, a da na slavi imate, recimo, 20 ljudi, onda je to 3.500 dinara za jagnjetninu.

Ukoliko slavite posno, riba je još skuplja: U zavisnosti od vrste ribe, cene su između 300 i 2500 dinara po kilogramu, pa to na kraju izađe čak i skuplje od pečenja.

Kilogram prasetine košta 400 dinara. Uzećemo istu računicu kao za jagnjetinu i dolazimo do računice da vam za ovo meso treba oko 2.000 dinara.

Naravno, i žito je nezaobilazno. Kilogram slavskog žita košta 200 dinara, a najskuplje je piće. Ono će vas ispasti oko 15.000 dinara, po nekoj slobodnoj računici.

Pet kilograma slavskih kolača košta oko 5.000 dinara.

[adsenseyu1]

Za salate i predjela takođe treba da izdvojite nekoliko hiljada dinara, recimo oko 3.000.

Slavska sveća košta do 500 dinara, a ako želite usluge popa to je oko 1.500 dinara.

Kada podvučemo celu računicu, na kraju ispada da nam za slavu vam treba, kako smo napisali i na početku teksta oko 30.000 dinara.

(Dnevne.rs /Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]