KAO U STARA DOBRA VREMENA: Osnovci od sledeće školske godine u uniformama (INFO)

đaci

Foto: Dnevne.rs/pixabay

OSNOVCI bi već od sledeće školske godine mogli u klupe da sednu obučeni u uniforme. Kako “Novosti” saznaju, više nije pitanje da li će, već kada ova novina biti uvedena u osmoletke.

Dragana Milovanović, specijalni savetnik ministra prosvete, za “Novosti” kaže da dinamika ne zavisi samo od Ministarstva, jer će za ovu novinu morati da se menjaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i Zakon o osnovnoj školi.

To bi najranije moglo da bude od naredne školske godine, a u kojoj formi će da bude uvedeno i kako će da bude finansirano, još nije odlučeno – objašnjava Dragana Milovanović. – Razmišlja se u pravcu dva modela. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine. Druga ideja je da roditelji kupe uniforme i da su one onda trajno vlasništvo dece. Bili bi to samo gornji delovi, koji su praktični, udobni i dozvoljavaju slobodu pokreta. Bilo bi potrebno da svako dete ima bar dve letnje i dve zimske uniforme.

[adsenseyu4]

Naša sagovornica objašnjava da je važno da se ove uniforme dopadaju deci, da ih rado nose. Zato će njihov dizajn biti prepušten svakoj školi pojedinačno koja bi, u saradnji sa đačkim parlamentom i savetom roditelja, izabrala izgled uniforme.

– Korist od uvođenja uniformi je višestruka. Prvo bi i roditelje i decu lišila dileme šta sutra da obuku za školu – objašnjava naša sagovornica. – Niko nema iluziju da će uniforme da izbrišu socijalne razlike. Ali smanjiće se nešto što je mnogo veći problem, a to je vršnjačko nasilje.

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da se nošenjem uniforme jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu, a kroz tu vizuelnu poruku da smo svi isti smanjuje se i vršnjačko nasilje, koje je veliki problem

Kako bi “ispipale puls” roditeljima i đacima, školske uprave su, po nalogu Ministarstva prosvete, već poslale instrukcije za sprovođenje ankete o tome da li su za uvođenje uniformi. Mišljenja su podeljena i većina mama i tata osnovaca u mlađim razredima podržava ideju, dok su u starijim razredima češće zaokružili “nezainteresovan”.

– Sproveli smo anketu koja nam je stigla iz školske uprave i ispostavilo se da je polovina za, a druga polovina protiv – kaže Biljana Blagojević, direktorka beogradske OŠ “France Prešern”. – Anketa je u formi “zainteresovan” i “nezainteresovan”, gde roditelji treba da zaokruže jednu od te dve opcije.

[adsenseyu1]

U OŠ “20. oktobar” kažu da su dobili dopis i da se spremaju da anketiraju roditelje. A ovaj posao već su završili u OŠ “Vladimir Rolović”. Prema rečima psihologa Branislave Mimić, mišljenja roditelja su podeljena:

– U mlađim razredima većina je za, dok su roditelji starijih osnovaca više protiv. Broj zainteresovanih opada sa uzrastom verovatno i zato što su se roditelji izjašnjavali uz konsultacije sa decom. Pitanje je kakav bi odgovor bio kada bi se znalo koliko će to koštati, da li će finansirati roditelji i kako će uniforme izgledati.

Dragana Milovanović kaže da je uvođenje uniformi deo realizacije ideje ministra prosvete Mladena Šarčevića da se upristoji rad škola. Tu, zaključuje, nije reč samo o učenicima, već se više pristojnosti traži i od nastavnika, ali i od roditelja kada dolaze u školu.

ANKETA Da li ste za uvođenje uniforme i školskih kecelja u škole?

Dejan Pavlović, (39), univerzitetski profesor

– Jesam, zato što smatram da uniforme jačaju ljudskost i zajedništvo među decom. Takođe pospešuje disciplinu u školama i istovremeno smanjuju socijalne razlike.

[adsenseyu1]

Ljubica Đorić, (37), advokat

– Jesam, jer se na taj način smanjuju razlike. Ovako, imamo situaciju da dete koje ide u šesti razred nosi haljinu od 300 evra, među decom čiji roditelji nemaju ni toliku platu.

Svetlana Jakovljević, (38), ekonomista

– Jesam, da bi deca bila jednaka i razlike među njima manje.

Ovako, jedni nose kinesku odeću, drugi markiranu i tako dolazi do međusobne zavisti među njima.

Boško Jovanović, (68), penzioner

– Kao deka jedne devojčice, smatram da bi se sva deca lagodnije osećala kad bi imala istu odeću, više bi se poštovala. Ne bi se potcenjivali i cenili bi druge stvari.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Ivana Mićović,Novosti.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]