Kako će Srbija slaviti Uskrs: Struka nepokolebljivo najavila OŠTRIJE MERE ZA PRAZNIKE

jaja

Foto: Beta / Miloš Miškov

Predrag Kon odgovorio je na pitanje novinara da li će za vikend kada se obeležava Uskrs biti produžen policijski čas koji bi trajao od četvrtka do ponedeljka

-Struka ne razmišlja o obeležavanju praznika, već o sprečavanju širenja virusa korona, pratimo brojke i, ukoliko bude bilo potrebno, donećemo i oštrije mere – izjavio je danas epidemilog Predrag Kon.

-Moram da kažem da ne razmišljamo mnogo o praznicima, možda ružno zvuči, razmišljamo kakva je situacija i da li ćemo predložiti oštrije mere nego što su ove sada. Jasno je da mora doći do prekida kontakata, a ako to mora da se sprovede, to bi trebalo sprovesti što pre, jer ćemo samo tako imati efekte – rekao je Kon.

Ističe da će se prema brojkama u narednim danima utvrditi da li su trenutne mere donele efekte, ako, kaže, dolazi do pada, onda će struka još jednom promisliti da li su oštrije mere neophodne i predložiti odgovarajuću odluku.

Podsetimo, u Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivan. Hospitalizovan je 1.891  pacijent. Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, odnosno ukupno 66 od početka epidemije. Prosek godina preminulih je 64,3.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)