JUGOSLAV PETROVIĆ DIREKTOR R.K. ZAJEČAR 1949: “Zadatak rukovodstva da se rukomet u gradu na Timoku vrati na staze stare slave”

Rukomet

Aleksandra Stamenić, rukometašica i direktor r.k. Zaječar 1949 Jugoslav Petrović Foto: Privatna arhiva

R.K.”Zaječar 1949” u pripreme za novu sezonu ulazi sa nešto drugačijom organizacionom strukturom unutar samog kluba, ali sa uvek visokim takmičarskim ambicijama.

Pored „pojačanog“ sastava U.O., rukovodstvo kluba imenovalo je dosadašnjeg šefa stručnog štaba
muške ekipe i trenera ženske ekipe Jugoslava Petrovića za direktora kluba. Sa njim smo i popričali o tome šta će ovo značiti za klub i kakve se novine mogu očekivati.

Zahvaljujem se na prilici da otvoreno popričamo o klubu, iz ugla prave sportske priče i da pokušamo da približimo rukometni klub građanima Zaječara jer je to klub svih nas i ako postoji pozitivna energija zmeđu kluba i navijača-simpatizera onda sam siguran da će grad Zaječar imati jedan vrhunski klub kojim će se ponositi.

Najbitniji preduslov za razvoj sporta u jednom gradu je da čelni ljudi grada pored toga što vole sport, da razumeju potrebe sportista i da znaju put kako se postižu zapaženi rezultati, da je to dugotrajan i jako složen proces. Imamo sreću da je kod nas taj preduslov ispunjen i raduje činjenica da su u Zaječaru pre izvesnog vremena dogovorene jako pozitivne stvari, odbojkaški kamp Vanje Grbića, izgradnja novog stadiona stvaranje boljih uslova za fudbal, sređivanjem hale u Kotlujevcu i izgradnjom zatvorenogbazena dobijamo infrastrukturu koja je neophodna u ostvarivanju kvalitetnih takmičarskih rezultata.

HRVATSKI JUTARNJI LIST: Ono što je Novak Đoković lukavo uradio Federeru posle finala je klasično nabijanje kompleksa!

Sledeći preduslov, na tome ću se kao direktor rukometnog kluba zalagati, da mi budemo pokretači u ostvarivanju saradnje sportskih stručnjaka iz različitih sportskih grana. To je jako bitno iz razloga što mi nemamo „decu za bacanje“, pa time što nismo znali da prepoznamo njihove kvalitete ili smo znali da ih prepoznamo ali smo zbog nekih ličnih interesa (naplate članarine) dete držali na sportu gde neće moći da se iskaže u potpunosti, time smo se ogrešili o to dete, dete je otišlo iz sporta jer sebe nije prepoznalo u toj sportskoj grani, a nije usmereno na sport gde bi moglo da iskaže sav svoj potencijal i talenat.

Zaječar

Elena Saronjić, rukometašica i drektor r.k. Zaječar 1949 Jugoslav Petrović Foto: Privatna arhiva

To naravno ne znači da svako dete može postati vrhunski sportista, ali međusobnom saradnjom sportskih stručnjaka iz svih grana sporta koje su zastupljene u našem gradu i pravilnim stručnim radom u najranijem uzrastu, dobrom selekcijom, sigurno će biti veće šanse da se dete zadrži u sportu i pravilno usmeri na sport u kome će pružiti više na osnovu svog talenta koji pokazuje i fizičkih predispozicija.

Prvi značajniji korak za budućnost kluba ćemo napraviti već od septembra kada krene nova školska
godina. Odradićemo animacije u svim osnovnim školama i pokušati da deci približimo značaj bavljenja sportom. Nekada je rukometni klub bio rasadnik talenata i naša misija je da ponovo to budemo.

Možda je u ovom trenutku jako pretenciozno da kažemo da nam je cilj da imamo isti broj dece u školi rukometa kao u sezoni 2012/2013 (između 350-400), ali ćemo sigurno dati sve od sebe da ponovo uspostavimo sistem rada po kome ćemo biti prepoznatljivi. U ovom trenutku R.K.“Zaječar 1949“ ima nekoliko reprezentativaca u pionirskom, kadetskom i juniorskom uzrastu i to nam daje za pravo da verujemo da ćemo uz dobar stručni rad i adekvatnu logistiku klubu uspeti da Zaječar vratimo u sam vrh Srpskog i Evropskog rukometa.

Ambicije sa muškom seniorskom ekipom su da ovu sezonu iskoristimo za afirmaciju mladih igrača kojima je minutaža preko potrebna kako bi nastavili svoj pravilan rukometni razvoj. Zbog moje nove funkcije u klubu odlučili smo da se na mesto šefa stručnog štaba postavi Darko Milosavljević, dugogodišnji trener našeg kluba. Darko je i do sada bio u stručnom štabu muške ekipe tako da u potpunosti poznaje situaciju u ekipi. Snaga našeg kluba i jeste u tome što struka međusobno dosta sarađuje i uz stalne konsultacije i razmene mišljenja dolazimo do najboljih rešenja za obe ekipe. Svo svoje slobodno vreme posvetiću stručnom razvoju i muške i ženske ekipe.

Zaječar

Šef stručnog štaba Darko Milosavljević idirektor Jugoslav Petrović Foto: Printscreen/Fejsbuk

Ženska seniorska ekipa je osvajanjem sjajnog četvrtog mesta u prošloj sezoni izborila igranje u EHF
Challenge Cup-u, tako da će se u Zaječaru već od novembra gledati međunarodne utakmice. Prvi protivnik nam je ekipa iz Severne Makedonije, Pelister 2012. Šef stručnog štaba i ove sezone je Živojin Maksić. Maksi će ovo biti četvrta sezona u Zaječaru i to je pokazatelj ozbiljnosti kluba čim najtrofejniji srpski trener ( 3 puta šampion Srbije, četvorostruki osvajač Kup-a Srbije, osvajač srebrne medalje na Svetskom prvenstvu sa ženskom reprezentacijom Srbije, osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama, osvajač bronzane medalje na Univerzijadi,…) i najobrazovaniji srpski trener (jedini Srbin sa zvanjem EHF MASTER COACH), prepoznaje Zaječar kao sredinu koja ima sve preduslove da stvori jedan vrhunski klub. Što se igračkog kadra tiče produženi su ugovori sa levim krilom Aleksandrom Stamenić i organizatorom igre Elenom Šaronjić. Dogovorena je saradnja sa levorukim igračicama Jelenom Terzić (desni bek) i Jovanom Bogojević (desno krilo). U potrazi smo za golmanom, levim bekom i pivotmenom.

U zadnjih desetak dana smo intenzivirali pregovore sa igračicama koje igraju na ovim pozicijama i
očekujemo da uskoro kompletiramo ekipu za sledeću sezonu.
Kako bi smo uspeli da obezbedimo finasijska sredstva za nesmetano funkcionisanje kluba, napravili smo 9 vrsta paketa za saradnju koje ćemo ponuditi budućim donatorima i sponzorima, ne samo iz
zaječarskog regiona već i sa teritorije cele Timočke krajine. Mislimo da svako, uz malo dobre volje, može da pronađe sebe u našoj zamisli i da poželi da „rame uz rame“ sa nama gradi klub koji će prezentovati Zaječar i Timočki region u Srbiji i Evropi. Samo zajedno možemo postići velike stvari kojima ćemo se ponositi. Iz tog razloga cilj nam je da klub što više približimo običnim ljudima i da se svaki pojedinac oseti delom kluba u onome što može da pruži, kao navijač, simpatizer, donator, sponzor, volonter…

HRVATI OSTALI U NEVERICI NAKON POTEZA KRAJINOVIĆA: Srpski teniser na turniru u Umagu URADIO NEZAMISLIVO! (VIDEO)

Ulaz na svim utakmicama će i dalje biti besplatan, ali ćemo uvesti i mogućnost da svako postane član kluba. Plaćanjem godišnje članarine, članovi kluba će imati benefit u vidu odabira svog mesta u hali za vreme trajanja cele sezone, navijačka majica, odlazak na utakmice kada se odluči da nam je potrebna pomoć navijača na gostujućem terenu i još niz pogodnosti. Rukovodstvo kluba radi i na tome da u nekom budućem periodu članovi kluba mogu sa članskom karticom da imaju popuste pri korišćenju sluga u raznim trgovinama i ugostiteljskim objektima u gradu. Sa ovim novinama će se krenuti od 29.07.2019. godine i svi zainteresovani od tog dana mogu doći u prostorije kluba koje se nalaze u Dositejevoj ulici i dobiće sve instrukcije oko članstva u klubu.

Pokrenimo zajedno jedno novo poglavlje Zaječarskog sporta u kome će se tačno znati uloga i
odgovornost svakog pojedinca i stvorimo klub kojim ćemo se svi ponositi!

         

(Dnevne.rs)