JUČERAŠNJE POMRAČENJE PODSETNIK NA SRPSKU BLAMAŽU 1999.: JAT nije leteo, na ulicama nije bilo nikoga (VIDEO)

pomračenje

Foto: printscreen/youtube

“Preporučuje se građanima da spuste roletne na prozorima i da se udalje od prozora, kako ne bi pogled nesvesno, a bez zaštitnih naočara uputili prema Suncu. Ko ne mora, posebno deca i stariji, ne treba da izlaze iz kuće za vreme pomračenja niti da posmatraju pojavu”.

Ovako su glasili saveti Saveznog ministarstva za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, kao i Hidrometeorološkog zavoda i Instituta za očne bolesti KCS koje su uputili građanima Srbije uoči pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine.

TREĆI PUT NA LUDI KAMEN: Ovako izgleda VENČANICA koju je odabrala Nataša Bekvalac, a evo i koliko košta (FOTO)

Danas će se ponovo dogoditi pomračenje Sunca, ali ovaj put ono meće moći da se prati sa našeg područja, s obzirom na to da će se dogoditi oko 20.30 sati. Zato će oko 12 miliona stanovika Severne Amerike danas uživati u potpunom pomračenju Sunca koje se u istoriji ove države nije dogodio čak 99 godina. Kako je predviđeno, ovo će biti najslikanije pomračenje u istoriji.

[adsenseyu5]

Dok Amerikanci sa oduševljenjem čekaju da budu svedoci ovog astronomskog spektakla i gde se najavljuje katastrofa, ali zbog velikog broja ljudi koji će pohrliti na mesto gde će solarna eklipsa moći najbolje da se prati, građani Srbije su se te 1999. godine, zastrašeni savetima tadašnjih zvaničnih institucija, zabarikadirali po kućama, a samo “najhrabriji” su se osmelili da izađu na ulice. One su širom Srbije bile zastrašujuće puste, kao pred “sudnji dan”, zbog čega sa ove distance čitav događaj pre može da se opiše kao “pomračenje uma”, a ne Sunca.

Najbizarnije od svega, svakako je bilo uputstvo navedenih institucija kako se treba ponašati dok traje pomračenje, kao i eventulanih posledica: ubrzan rad srca, grčenje u želucu, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi, učestalo mokranje. Naravno, čitavo upustvo čitalo se i na Dnevniku RTS, neposredo pre 11. avgusta te godine.

OTKRIVA ISTINU: Milomir Marić o vezama STARLETA i POLITIČARA!

Građani Srbije su ozbiljno shvatili ova uputstva, te je atmosfera na ulicama bila jednaka apokaliptičkoj. Narod već istraumiran bombardovanjem, koje se završilo samo dva meseca pre ove “katastrofe”, prekrivao je svoje trakom izlepljene prozore ćebadima i skrivao se u svojim mračnim domovima.

Nasuprot ne samo nauci i logici, već i čitavom nizu zakona i propisa, te srede ništa nije radilo – od državnih ustanova, banaka, pa do supermarketa, a JAT je otkazao sve letove u periodu od 8.30 do 14 časova.

[adsenseyu1]

Na internetu i dalje postoji video snimak koji svedoči o strahu Užičana koji skrivali od pomračenog Sunca.

Srbi bez panike 2015. dočekali još jedno pomračenje

U martu 2015. godine takođe se dogodilo delimično pomračenje Sunca, ali su ga Srbi ga ovog puta dočekali bez panike

Shvativši da jedno pomračenje ne može da izazove onoliko strašne posledice, već da čitav fenomen mogu bezbedno da pratite ako dobro zaštite oči, građani su na trgovima, ulicama i u astronomskim opservatorijama okupili u velikom broj kako bi bili svedoci onoga što su prestrašeni propustili avgusta 1999. godine.

Kroz teleskope, zaštitne naočare, rendgenske snimke i maske za varenje, posmatrali su ovu retku prirodnu pojavu.

NIJE MOGLA DA PREĆUTI: „Luče iz Kasidola“ odgovorila Saši Vidiću i ŽESTOKO ga uvredila!

Škole su organizovale čas fizike van učionice, pa je tako Sedma beogradska gimnazija pomračenje dočekala ispred Hrama Svetog Save.

Mladi širom su čak sami dizajnirali dvoglede specijalno za ovu priliku.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:J.Aleksić,Blic.rs)

[adsenseyu2]