JESTE LI IKADA POSETILI VRŠAC: Pogled sa ovog mesta ne postoji ni u Parizu (FOTO) (VIDEO)

 

Vojvodina

Foto: Printskrin/Youtube:light2tube

Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova koji se nalazi na jugoistočnom delu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina. Prema popisu iz 2011. bilo je 36.040 stanovnika. Po ovome je Vršac drugi po veličini grad u okrugu i najveći grad u Vojvodini bez statusa središta okruga.

U njemu košava duva u proseku 120 kilometara na sat, na šta su Vrščani navikli. U godini teško da ima ijednog dana bez vetra, a najčešći je jugoistočni.

Ovaj grad ima znamenitu istorijsku prošlost sa spomenicima od praistorije do današnjeg doba. Mnogobrojne karakteristične građevine iz XVIII i XIX veka, Gradska kuća, stara apoteka (1783), barokna zgrada „Dva pištolja“, kuća u kojoj je živeo i umro Jovan Sterija Popović, Vladičin dvor, crkve (rimokatolička crkva sv. Gerharda od Sagreda je najveća rimokatolička crkva u Srbiji, a bila je druga po veličini u SFRJ, odmah posle zagrebačke katedrale).

Dovršena je 1863. godine i ima funkcionalne orgulje na kojima se redovno održavaju koncerti.

 

[adsenseyu4]

Kapela sv. Krsta je najstarija rimokatolička bogomolja u Banatu, čiju gradnju su započeli doseljenici 1720. godine. Pravoslavna crkva Svetog oca Nikolaja sagrađena je 1785. godine i tada je bila najveća srpska pravoslavna crkva severno od Save i Dunava. Vršački gradski park sa spomenicima, Narodni muzej (osnovan 1882. – najstariji muzej u Vojvodini), a glavno obeležje grada je Vršački zamak, na Vršačkom bregu iz ranog srednjeg veka simbol grada i najstariji zamak na teritoriji Vojvodine.

Sve to je vredno pomena, a naročito Manastir Mesić iz XVII veka. U ovom gradu je rođen otac srpske drame Jovan Sterija Popović, kao i slikar Paja Jovanović. Grad ima profesionalno pozorište. U Vršcu se održava Jesenji pozorišni festival i Međunarodni festival folklora.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

[adsenseyu1]

Najpoznatiji i najtrofejniji je ženski košarkaški klub Hemofarm sa šest osvojenih titula šampiona države. U naselju Vršac živi 29.843 punoletna stanovnika. Opštini Vršac pripadaju sela: Vatin, Mali Žam, Veliko Središte, Gudurica, Markovac, Mesić, Pavliš, Sočica, Jablanka, Vlajkovac, Ritiševo, Kuštilj, Uljma, Izbište, Vojvodinci, Potporanj, Straža, Malo Središte, Šušara, Orešac i Zagajica.

Zaljubićete se u ovaj grad, baš kao i mi:

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]