JEDNAKI PRED ZAKONOM: Beograđanka dobila ZABRANU PRILASKA bivšem partneru, evo i zbog čega (INFO)

nož

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Prva žena kojoj je izrečena mera po novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici stanovnik je beogradske opštine Čukarica.

Njoj je policija, odmah na terenu, izrekla hitnu meru zabrane prilaska bivšem partneru i kontaktiranja s njim. Kako saznaju “Večernje novosti”, incident se desio u noći između 5. i 6. juna, kada je izbila svađa u kojoj je žena udarila bivšeg muža.

Već drugog dana primene propisa, u Obrenovcu je izrečena zabrana kontaktiranja i prilaska jednom policijskom službeniku, dok je u Zemunu, posle svađe oca i sina, ista mera izrečena sinu. Dešavalo se i da ljudi sankcije ne shvate ozbiljno, pa da zbog toga završe iza rešetaka. Tokom jučerašnjeg dana dvojica njih završila su zbog kršenja hitnih mera u zatvoru – u Bajinoj Bašti i Prijepolju.

[adsenseyu1]

“U prvim danima primene Zakona pokazalo se da su pravne norme uspešno oživotvorene u praksi i da zakonski model funkcioniše u različitim životnim situacijama”, kaže za “Novosti” Radomir Ilić, državni sekretar Ministarstva pravde.

On podseća da je Zakon došao do pune primene već u prvim satima svog “života”, kada je, 1. juna, izrečena mera udaljenja iz stana nasilniku iz Pančeva koji je batinao ženu. Samo za nekoliko sati, pošto je tu meru prekršio i vratio se, a žena pozvala policiju, sudija za prekršaje izrekao mu je pritvor od 30 dana. Time je država poslala jasnu poruku da će se zakon striktno sprovoditi, naglašava Ilić:

NEVIĐENI BLAM NA RTS-u: Voditeljka nije znala da je UKLJUČENA U PROGRAM, izletelo joj… (VIDEO)

To će značiti, kaže državni sekretar, da se na nasilje ne ćuti, već da se ono prijavljuje, a da država na prijave reaguje. Tako ćemo posle nekog vremena doći do cilja, odnosno do manjeg broja slučajeva nasilja, što će biti pokazatelj da je Zakon počeo da deluje preventivno.

“Do sada se, u sličnim slučajevima, posle intervencije policije, nasilnik vraćao kući i nastavljao da maltretira žrtvu, a ona je ostajala usamljena. Sada nema priliku da se vrati, žrtva dobija prostor da udahne vazduh, a država može da reši konkretne slučajeve kroz koordinaciona tela, krivične i građanske postupke”, poručuje Ilić.

POTREBNI SEZONSKI RADNICI, DNEVNICA I DO 3.300 DINARA: Počinje se za 7 dana, evo i detalja (INFO)

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Večernje novosti)

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]