JEDAN OD DVANAESTORICE APOSTOLA: Danas slavimo sveca, koji može da uradi nešto strašno ako ga na njegov dan naljutite!

toma
Apostol Toma je izabran da nam prvo svojim neverovanjem potvrdi i utvrdi veru u vaskrsenje Hristovo, a potom i da nam otkrije čudesno proslavljanje Majke Božje

Srbi danas slave Svetog Tomu, jednog od dvanaestorice velikih apostola i jedini među njima koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.

Kroz tu njegovu nevericu, dobili smo novu potvrdu tog čudesnog događaja, jer se vaskrsli Gospod javio učenicima da bi uverio Tomu, sa rečima “Pruži ruku svoju i metni u rebra moja i ne budi nevjeran nego vjeran”.

[adsenseyu5]

Na te reči Toma je uzviknuo “Gospod moj, Bog moj”.

Ovaj događaj koji se zbio, potvrđuje istinitost vaskrsenja Gospodnjeg, jer je On zaista vaskrsao i javio se učenicima svojim, ali ne kao priviđenje, već u istom telu u kom postrada radi našeg spasenja.

Foto: izvorul-tamaduirii

Nakon vaznesenja Gospoda Hrista na nebo, i silaska Svetog Duha na apostole, oni baciše kocke da odluče kuda će koji da ide i da propoveda.

Svetome Tomi pade kocka da ide u Indiju i iako je bio tužan, uspeo je da obrati mnogo naroda u hrišćansku veru, ustanovi Crkvu i postavi sveštenike i episkope.

Knez Muzdije, kome je apostol Toma krstio ženu i sina Azana, naredio je svojim vojnicima da ubiju ovog Svetog Apostola, te ga oni izbodoše kopljima.

[adsenseyu1]

Ali pre smrti, dogodi se i sa njim kao i sa ostalim apostolima, koji su nekom čudesnom silom bili preneti u Jerusalim da bi prisustvovali pogrebu Presvete Bogorodice, Deve Marije.

Zakasnivši na pogreb, apostol Toma gorko zaplaka, te na njegovu molbu otvoriše grob Svete Prečiste Deve Marije, ali njenog tela ne beše u njemu, jer Gospod uze telo Majke Svoje i preseli ga u Carstvo nebesko.

Da li slučajno ili sa namerom, apostol Toma bi izabran da nam prvo svojim neverovanjem potvrdi i utvrdi veru u vaskrsenje Hristovo, a potom i da nam otkrije čudesno proslavljanje Majke Božije.

Veruje se da Sveti Toma može da donese drugi potop ako se naljuti, ali pošto ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

(Telegraf.rs)