JAVITE SE UKOLIKO IH POSEDUJETE: NBS izdala upozorenje za sve KOJI IMAJU OVE NOVČANICE!

evro

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Razlog povlačenja iz opticaja ovih novčanica je unapređenje zaštite novčanica kojim se efikasnije štite od falsifikovanja, a koje je značajno poboljšano u devetoj seriji.

Nacionalna banka Srbije je upozorila građane da će u prvoj polovini 2021. godine biti povučene iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka (serija puštena u opticaj u periodu 1995–1998).

Tačan datum povlačenja će biti najavljen od strane Nacionalne banke Švajcarske dva meseca ranije.

Na sajtu NBS je objavljeno i kako izgledaju novčanice koje će biti povučene, tako da je preporučljivo da pogledate i uporedite da li posedujete apoene švajcarske valute koji će uskoro biti povučeni.

Ako ih imate u svom vlasništvu, iz naše nacionale banke preporučuju da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu (evro, američki dolar) ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka (deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016–2019), i to što skorije, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati s njihovim otkupom kao opticajnih novčanica i pre nego što one zaista postanu vanopticajne.

PROČITAJTE JOŠ

POTPUNO ZATVARANJE SRBIJE NA SEDAM DANA? Krizni štab traži POLICIJSKI ČAS

Razlog povlačenja iz opticaja ovih novčanica je unapređenje zaštite novčanica kojim se efikasnije štite od falsifikovanja, a koje je značajno poboljšano u devetoj seriji.

Kada prođe rok novčanice će biti moguće zameniti samo na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)