“JA SAM POLITIČAR, MORAM DA BRINEM O SEBI” Direktor povećao sebi platu na 1,6 miliona

plata

FOTO: JAROSAV PAP / TANJUG

Aktuelni direktor “Luke Novi Sad” Aleksandar Milovančev isplatio je sebi i radnicima bonuse od čak 97 miliona dinara, i to za samo tri meseca – od marta do maja ove godine, a nakon što je ovu firmu kupila arapska kompanija “P&O Port Dubai”.

Luka Novi Sad prodata je preduzeću “P&O Port Dubai” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje posluje u sastavu kompanije “DP Vorld”, trećeg najvećeg lučkog operatera na svetu.

Umesto da bude profesionalan, Milovančev, inače hirurg po profesiji i javnosti poznat po malverzacijama u javnim nabavkama dok je bio direktor Instituta za plućne bolesti, rešio je da o tuđem trošku bude širokogrud, a na ličnom primeru pokazao da ko nije za sebe nije ni za druge. Prema dokumentima u koje je “Blic” imao uvid, nije mu bilo dovoljno velika plata od 563.738 dinara, koliko je primio u februaru ove godine, već ju je u martu podigao na vrtoglavih 1.046.996 dinara, da bi već u maju primio neverovatnih 1,6 miliona dinara.

Sem što je sebi utrostručio zaradu, jednom od svojih najbližih saradnika Dragici Rodić podigao je platu sa 685.743 dinara, koliko je primila u martu, prvo na 797.585, a onda na 1.024.559 dinara u maju.

Sumnja se, kako navodi izvor “Blica”, da je Milovančev imao zadnje namere, da je samo za javnost izjavljivao da “sa optimizmom čekaju novog vlasnika”.

– Poređenja radi, Dragica Rodić je u martu i aprilu prošle godine imala platu nešto veću od 305.000 dinara. Nije teško zaključiti da je sve to urađeno kako bi kupac u poslednjem momentu odustao, pokupio stvari i otišao iz Srbije. Zaposleni su sugerisali da se dešavaju nedozvoljene stvari, pa je firma koja je trebalo da preuzme “Luku Novi Sad” vršila provere, ali je Milovančev uveravao da je sve u redu. Međutim, na osnovu uvida u papire videli su da je suma koju je isplaćivao dostigla 97 miliona dinara, a kada su ga suočili sa podacima i pitali zašto je to uradio, rekao je: “Vi ste biznismeni, ja sam političar i moram da brinem o sebi, morate da razumete”. U junu su plate vraćene na staro – kaže sagovornik “Blica”.

U inat svima koji razbijaju srpska vozila po Dalmaciji: Srbin pomogao Hrvatu kojem je auto prokuvao

Tako je, poređenja radi, prema podacima “Blica”, u maju prošle godine za plate stalno zaposlenih izdvojeno ukupno 29.974.566 dinara, a u maju ove godine više od duplo više – 61.689.200 dinara. Za plate radnika po ugovoru, među kojima je i Milovančev, prošle godine u maju izdvojeno je 829.819 dinara, a ove godine čak 4.035.300 dinara za taj isti mesec. Sve ovo je, dodaje naš izvor, loše po imidž Srbije, ali i protivno aktuelnoj državnoj politici koja promoviše dovođenje stranih investitora u zemlju.

– U vreme kada državni vrh insistira na stranim investitorima, Milovančev se ponaša mimo svake profesionalne etike. Suma od 97 miliona dinara data je kupcu iza leđa, nakon što je “P&O Port Dubai” pobedio na tenderu, nakon što je sklopljen ugovor i isplaćen novac.

-Nije najavljena isplata bonusa, a ni na sednici Skupštine niko nije informisao kupca o ovim transakcijama. Nije samo to problem, sada radnici mogu da traže plate koje im je Milovančev isplaćivao, na šta se kupac nije obavezao. Imajući u vidu sve ovo, upravo je Milovančev jedan od onih na koje je Vučić ukazivao, koji se nedomaćinski ponašaju, ruži ugled države, ali SNS-u koji ga je na to mesto i postavio – napominje naš sagovornik.

Ovim povodom poslali smo “Luci Novi Sad” pitanja za komentar, ali oni do zaključenja ovog broja nisu poslali odgovore.

ZAŠTITITE SE OD GROMA: Ovih 10 stvari NIKAKO NE SMETE RADITI kada grmi

Prodata za osam miliona evra i investicije od 15 miliona

Ugovor o privatizaciji “Luke Novi Sad” potpisali su 10. maja državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i izvršni direktor preduzeća “P&O Port Dubai” iz UAE Rado Antolović. “Luka” je prodata po početnoj ceni od 7,99 miliona evra, a prema ugovoru, plan je da u naredne tri godine investicije u ovu luku budu preko 15 miliona evra, a da od toga oko pet miliona evra bude uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu.

PREDVIĐALI SU JOJ OGROMAN USPEH, A ONDA JE ZADESILA TRAGEDIJA: Glumica ostala nepokretna sa 20 godina i zauvek napustila Srbiju (FOTO)

Šest funkcija, namešteni tenderi, skrivanje imovine

Milovančev je dobro poznat javnosti, “Blic” je ranije objavio da kao šef odborničke grupe SNS u Skupštini Novog Sada Aleksandar Milovančev na šest funkcija mesečno “zaradi” 611.083 dinara, što ga je činilo jednim od najplaćenijih funkcionera SNS-a, ali je on tvrdio da to nije tačno. Takođe, prvostepenom presudom proglašen je krivim za nameštanje sedam tendera za nabavku medicinske opreme u vrednosti od preko 100 miliona dinara. Sud za prekršaje ga je za ove malverzacije kaznio sa samo 200.000 dinara. Mediji su objavili da je krio imovinu, ali se on pravdao da nije na vreme dostavio podatke Agenciji za borbu protiv korupcije, zbog čega je platio 300.000 dinara.

             

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs, Danijela Luković)