‘JA KAPITALISTA, U MENI SOCIJALISTA’: Radniku koji dobije treću bebu daje još 200 evra mesečno, a duplo više za svaku četvrtu prinovu (INFO)

preduzetnik
Nebojša Matić, vlasnik “Mikroelektronike” dobrom poslovnom filozofijom došao do uspeha: Kod nas radno vreme nije najbitnije, već je najvažnije da uradiš svoj posao na vreme

NIJE tipičan srpski privrednik. Ne kuka ni na državu, ni na radnike. Nije mogao da bira gde će se roditi, ali je u sredini u kojoj živi uspeo da pokrene ozbiljan biznis, od kojeg danas živi njegova i još oko 70 porodica. Sa diplomom Elektrotehničkog fakulteta, krenuo je iz garaže svog oca u Lajkovcu, a stigao do moderne zgrade na Batajničkom drumu u Zemunu. S druge strane, saradnike je sam izabrao i na njih nema ama baš nikakvu primedbu. Nebojša Matić (46), vlasnik je firme “Mikroelektronika”, koja se bavi razvojnim sistemima i kompajlerima. I jedno i drugo su alati za mikrokontrolere. To je mozak svakog uređaja.

[adsenseyu5]

– To je ono malo crno, čija funkcija zavisi od toga kako ste ga isprogramirali – priča naš domaćin. – On može da bude upotrebljen i u klima-uređaju, i u kameri, i u mobilnom telefonu. Volim da kažem da mi, u stvari prodajemo vreme i pravimo inženjere. Proizvode prodajemo u 130 država, a sarađujemo sa 56 distributera.

Zgrada na Batajničkom drumu veoma je važna za ovu firmu. Ona ne svedoči samo o razvoju i napretku, već i o neobičnom postupku vlasnika. Za mašinama za polaganje komponenata i lemljenje, koje su poslednja reč tehnologije danas ne stoje samo inženjeri, već i jedan gipsar. Osmorica majstora koji su gradili fabriku na useljenju su dobili posao.

DžEPARAC NIJE ZA DžSvojoj ćerki jedinici Nebojša je već usadio preduzetnički duh. Džeparac ne može da se dobije za džabe. I on mora da se zaradi. – Tražila je nedavno 200 dinara i ja sam joj rekao da će dobiti, ako počisti terasu ispred firme – priča Matić. – Kada je završila, zaključila je da je 200 dinara malo za kvadrate koje je počistila.

– Oni su iskoristili svoju šansu. Ako si ti dobar gipsar, nema šta ne znaš da radiš. Ali, ako si inženjer, ne mora da znači da ćeš biti dobar za mašinom – smatra Matić. – Meni ovde trebaju spretni ljudi. Da bih procenio da li je neko dobar za našu firmu, pričam sa njim do besvesti.

Matić ovih dana pravi selekciju novih kandidata za posao. Do kraja godine, zaposliće tridesetak radnika. Pokazuje biografiju jednog od potencijalnih saradnika. Otkucao je svoj život na tri stranice, ubacio slike porodice, prijatelja, kućnog ljubimca… Takav si-vi ne preporučuje nijedan savetnik za zapošljavanje, ali ova biografija Matiću mnogo govori.

[adsenseyu1]

– Volim kada vidim da čoveka nešto pokreće u životu. Da ima motiv da radi i da stvara – kaže naš domaćin. – Tražimo lepo vaspitanog i karakternog čoveka.

On će raditi odgovorno bez obzira na sve. Kod nas radno vreme nije bitno, već je važno da uradiš svoj posao na vreme. I da daš svoj maksimum. Dozvoljavamo ljudima da se dodatno obrazuju u oblasti u kojoj nisu stigli. Moraš pustiti ljude da se razviju. Svi smo mi kao lale, zatvoreni, dok se ne stvore uslovi da se “rascvetamo”. U 99 odsto slučajeva se sam bolje razvije, nego da si ga ti stalno usmeravao. Čovek koji je godinama radio u štampariji, postao je vrhunski programer. On je čitao knjige koje smo objavljivali i iz njih je naučio “zanat”. U jednom trenutku sam shvatio da je on dovoljno savladao ovu tematiku i da će nam biti od velike koristi.

NE ZANIMAJU ME SKUPA KOLA– Moja plata je 1.000 evra. Ne mešam svoju zaradu i firmine pare – kaže Matić. – Ne trošim novac na jahte i skupe automobile, jer mi to ne treba. Pre bih kupio novu mašinu, nego auto od 50.000 ili 100.000 evra. Smatram da je 15.000 evra gornja granica sume koju bih izdvojio za kola.

Matić ističe i posebno pravilo koje se poštuje u njegovom timu. Niko ne može da ostane u firmi, ako ga ne prihvate kolege sa kojima bi trebalo da radi. Oni procenjuju ko će doprineti da njihovi zajednički rezultati budu bolji. Na drugoj strani, ni direktor ne može da da otkaz nekom koga kolege smatraju dobrom karikom u proizvodnom lancu.

Zaposlenima je na raspolaganju i sto za pingpong

– Nisam tipičan kapitalista, već sam po ubeđenju socijalista – kroz široki osmeh priča Matić. – Smatram da je dužnost svakog čoveka koji vodi firmu, da je ustroji da bude onakva u kakvoj bi voleo da radi njegovo dete. Sutra, kada bi sva preduzeća u Srbiji bila kao naše, meni bi bilo nevažno gde će moja ćerka raditi. Radnik ima veliki značaj za firmu, jer i to kako izgleda i koliko računa vodi o sebi, ima uticaj i na krajnji proizvod.

Da odnosi u ovoj kompaniji nisu strogo formalni, na svakom koraku svedoče i osmesi i postupci zaposlenih. Opuštena atmosfera, restoran, sale za sastanke, a ponajviše teretana i prostor za stoni tenis odaju utisak mesta na koje zaposleni svakog jutra dolaze bez glavobolje. Ne da bi odradili još jedan radni dan, već da bi doprineli da se njihov zajednički posao obavi na najbolji način.

– Nije meni cilj da ti umreš radeći danas. Ne treba da se slomiš. Radićeš i sutra i narednih pet i deset godina – objašnjava Matić svoju poslovnu filozofiju. – Nama ne treba bistar i pametan čovek, čiji rezultat rada ne može da se proda. Neka budemo i glupi, ali da znamo da prodamo ono što smo stvorili. Kada bi nam neko platio, napravili bismo i spejs šatl. Nismo spremni, ali bismo naučili i to da uradimo. Mnogo cenim ove ljude, jer sam svestan koliko je svako od njih značajan za kompaniju.

Prosečna plata u “Mikroelektronici” je oko 600 evra. Matić se nada da će sledeće godine, kada isplati još nekoliko rata kredita za nove mašine, biti prostora i za povišicu. Ono što je za većinu radnika u Srbiji samo san, 13. plata, ovde je redovna pojava. Ovaj poslodavac, za razliku od drugih, koji već na razgovoru za posao odbijaju one koji planiraju da zasnuju porodicu, podržava i podstiče proširenje familije. Obećao je da će svakom radniku koji dobije treću bebu davati po 200 evra mesečno, a po 400 evra za svaku četvrtu prinovu. Do sada ovu privilegiju niko nije iskoristio. Ali, jedini razlog je što je tim još mlad. Trenutno većina saradnika “ljulja” između jedne i dve kolevke.

– Veliko je pitanje čime nekog pokrenuti, ako mu ne treba ništa? Ako živi kod mame i tate, dobije 50-60 evra džeparca, ima obezbeđenu hranu – kaže Matić. – On nema motiv da radi. Zato ja ove moje “mučim” da stvaraju porodicu. Kad se venčaju, dolazi jedno, drugo dete. Tako se postaje čovek.

PECANjE ZA RAZMIŠLjANjE

Matić se diči svojom kompanijom i radnicima, ali je jednako ponosan i zbog svog hobija. Pokazuje tek uramljenu fotografiju naslovne strane ribolovačkog časopisa, na kom je uslikan sa svojim trofejom – velikom babuškom.

– Vreme provedeno na pecanju je najkorisnije za razmišljanje – tvrdi vlasnik “Mikroelektronike”. – Strastveni sam ribolovac. Priča o ribolovu je priča o karakteru. Riba “radi” i u decembru, ali tada nema pecaroša na Kolubari. Ja sam skoro jedini koji u to vreme peca i noću. Zašto? Pa, drugima je hladno. E, pa kad bude gužva na Kolubari u 10 uveče u decembru, onda će Srbiji biti bolje. Nedostaje nam strasti i u poslu i u životu.

(Novosti)

14 Comments on "‘JA KAPITALISTA, U MENI SOCIJALISTA’: Radniku koji dobije treću bebu daje još 200 evra mesečno, a duplo više za svaku četvrtu prinovu (INFO)"

 1. Svaka ti čast srbine, bog ti dao sve što želio. Pozdravlja te tvoj kolega mašinac i elektro inženjer iz Trebinja.

 2. Hmmm ! Evo da se pridružim čestitkama sagovornika. Tko zna, možda jednoga dana uputim svoga sina na vašu adresu.Vidjet će mo , momentalno je na studijima u inostranstvu.Volio bih da radi u svojoj zemlji, sa svojim narodom.Tuga je prevelika kad naši stručnjaci , genijalci… napuštaju zemlju,najmilije…tuga za sve.Iskrene čestitke za vas gosp. Matiću , za vaš ponosni tim. Samo naprijed !Želim vam još 130 zemalja sveta u vašem poslovnom napredovanju.Hoćemo li ikada doživjeti da mi zapošljavamo strance, a ne oni nas.Ruku na srce, poznato je nadaleko da smo mnogo pametniji od njih.Dobro reče jedan sagovornik.Postaviti ovakvog čoveka da vodi državu 🙂 ! Možda ne državu , ali svakako u sektoru ministarstva gdje je očigledno za primjer mnogima. Izjave gosp.Matića su veoma poučne i treba ih više puta analizirati.Osluškivati prirodu i znati pravo vreme kad riba najbolje grize, kad je najviše ima i gdje…B I S T R O <3 !

 3. ovo se nekada zvalo utopijski socijalizam…funkcionisao je dok ga veliki nisu pojeli…gospodine Matiću,samo napred…mislim da Vas niko neće sprečiti da budete još jači…svako dobro Vam želim…

 4. Kada pomislim koliko sam samo lokala, stubista i pekara pocistila sa svojom fakultetskom diplomom…Srbija mi je pljunula u lice! Moras u zivotu imati i malo srece pa da radis u ovakvoj firmi. Svaka cast!

 5. Ovo je sasvim normalno na zapadu. Vec deset godina radim na slicnim poslovima – ovaj covek dobro zaradjuje – 600E plata je klasicno iskoriscavanje jeftine radne snage. Za iste poslove na zapadu se dobija oko 290-300$ dnevno, zavisno od background experience.

 6. предраг бабић | 5. јула 2015. at 20:27 |

  Бог ће да ти да, добро човече.Превршиће наћве твоје.Ића и пића, и бирићета свакојаког обиловаће кућа твоја.У сваком ћошку свега биће.Робу , господар добар си, и Бог ће ти добром, добро вратити.Унучад твоја нек ти име часно, помињу.Свијећу за живота, за живот дуг палиће ти најамник твој , јер добар ти бијаше.

  Дабогда ти пшеница преродила, крава ти се близнила а овца троброблизнила.Све ти силионом и богатством мукало и ко врба крај потока у ширину и висину изђикљало.Среће имао и дугим животом у здрављу добрим поживио.

  Жив и здрав био, Србине Богобојазни.

 7. Ne razumem… Vest je objavljena 04. jula 2015…. A komentari od pre dva meseca??? Jesam li ja možda prošao kroz neku rupu u vremenu? Ili sam prespavao? Ubeđen sam da je danas 07. jul 2015.? :-/

  • Мирослав Спасовић | 6. јула 2015. at 18:38 |

   Ово није нова вест, већ је неко шеровао накнадно. Ово сам читао пре неколико месеци и камо среће да је људи шерују стално, да се види да има и нечега доброга и паметнога у овој јадној и напаћеној Србији.

 8. Svaka čast za preduzetnički duh!
  Inače, veoma dobar način da izreklamirate firmu i postavite oglas za posao 😉

 9. Isto slucaj je i samnom! U kakvoj firmi ja radim….ccccc….tretiraju nas kao zivotinje…! Ovaj covek je za primer svim poslodavcima u Srbiji!

 10. Ovakve ljude treba klonirati.

 11. Goran Rakić | 27. јула 2015. at 13:15 |

  SAMO ako ste u nekom klanu ili partiji možete stvarati,očuvati i razvijati posao u Srbiji.Prvo se uspostavi i obavi KORUPCIJA pa tek onda posao i ostalo.NIKAD vam neće dozvoliti da držite profitabilan posao a da nema njima u džep.Ovakvi članci,tekstovi su slatki,lako ih je progutati ali tamo,iza,druga je priča.Ovo pišem iz ličnog iskustva,kao preduzetnik,od još od 1987. godine.

 12. Svaka čast! Ovo je moj san, raditi u firmi, biti raspoložen kada ideš na posao, na poslu i kada ideš sa posla. Veće sreće nema! Pitam se samo, da li u Srbiji ovako nešto postoji!?

 13. Kad gazda nije “gladan” para onda i radnici dobiju svoji koru hleba.

Comments are closed.