IZVRŠITELJI ODUZELI PENZIJU NOVOSAĐANINU: Zbog duga od 2.300 dinara, mora da PLATI 300.000

dug

Foto: pixabay

Pošto ne može da podigne penziju ne može da plaća račune za vodu, struju… Više ne zna šta da radi, a struja mu je isključena od avgusta prošle godine

E.B. (66), penzioneru iz Novog Sada, izvršitelji su oduzeli celu penziju, tako da je trenutno ostao bez dinara. Zbog neizmirenog duga za komunalije za četiri meseca od oko 2.300 dinara, njemu izvršitelji traže da plati neverovatnih 40.000 dinara svaka četiri meseca, a on procenjuje da bi ukoliko bi nekim čudom uspeo da skupi novac, platio ukupno 300.000 dinara.

[adsenseyu4]

– Imam penziju od 14.000 dinara, a moj mesečni račun za komunalno-stambene usluge je oko 500. Kada mi je stigao prvi izveštaj od izvršitelja, ja i ne znam koliki je bio moj dug jer oni obračunavaju komunalno za četiri meseca i vidi se samo ukupno dugovanje, koje se takođe odnosi na različite periode, čak i godine, a račune ispostavljaju različiti izvršitelji. Do sada sam platio oko 100.000 dinara, a verujem da dugujem bar još 200.000 dinara, koje nikada neću moći da isplatim jer mi je od novembra prošle godine potpuno blokiran račun u banci i ne mogu da podignem ni dinar od penzije – kaže on.

Pre nego što su mu izvršitelji blokirali primanja na vreme je isplaćivao dve trećine penzije (9.000 dinara) na ime duga, a da pritom nije dobijao nikakvu priznanicu, prenosi “Alo!”

Pošto ne može da podigne penziju ne može da plaća račune za vodu, struju… Više ne zna šta da radi, a struja mu je isključena od avgusta prošle godine.

Prema njegovim rečima, kontaktirao je sa bankom, međutim oni kažu da su nemoćni dok mu izvršitelji ne odblokiraju račun.

Advokat Sava Anđelković kaže u svakom slučaju nije moguće oduzeti sva sredstva dužniku, već samo određeni procenat.

– Ne možete nekom da oduzmete šporet ili krevet, pa ni ceo iznos penzije kao da ne postoje takve zabrane. Izvršni organi su dužni da izvrše obračun i samo uzmu procenat, odnosno dve trećine primanja, a preostalu trećinu ostave za život, jer zakon tako propisuje – tvrdi on.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]