IZLIO SE TEČNI RASTOP U RTB BOR: Povređeno ŠEST RADNIKA (INFO)

topionica

Foto: Tanjug

U noći između prvog i drugog novembra iz topioničkog konvertora izlila se tečna masa. Manja količina rastopa koja je pala na platformu oštetila je kablove za napajanje, merenje i signalizaciju, a varnice su oprlile šestoricu radnika. Oni su dobro i nakon pregleda u borskoj bolnici pušteni su kućama – saopšteno je iz RTB.

Iz RTB su saopštili i da su posledice u kratkom roku sanirane, i da proizvodnja  u ostalim delovima Topionice i Fabrike sumporne kiseline nije prekidana, samo je produžena pauza između dve konvertorske operacije.

[adsenseyu4]

Inače borski gigant je ovih dana u žiži javnosti, s obzirom da kako je “Blic” već pisao Vlada Srbije mora da  pronađe rešenje za RTB “Bor”, Azotaru, Petrohemiju i MSK. Kako su mediji tada preneli, MMF je ocenio da je RTB crna rupa srpske ekonomije. I sam premijer Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da Srbija ima problem sa borskim gigantom, da tamo ima problema u rukovođenju i da se taj problem mora rešiti što je i dogovor sa MMF.

Da podsetimo, u RTB je u poslednjih godinu bez ruke ostalo troje radnika. U analizi stanja konsultantske kuće “Mekinzi” koja je bila angažovana da sačini izveštaj o perspektivi RTB,  se između ostalog navodi da je “bezbednost u RTB na šest puta nižem nivou od sličnih rudnika u svetu”.

U 2015, kako je zvanično saopšteno, u RTB je bilo ukupno 215 povreda, od kojih 26 s teškim posledicama.

U devet meseci ove godine ukupno je povređeno 146 radnika, 15 sa teškim kvalifikacijama.

[adsenseyu1]

Istraživanja konsulatantske kuće “Mekinzi” iz Švajcarske, koja je “skenirala” ceo sistem RTB, pokazala su da je bezbednost radnika u borskom kombinatu šest puta lošija u poređenju sa istim ili sličnim firmama u svetu.

(Dnevne.rs /Izvor:D. Stanković,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]