IZA KULISA: Zbog čega Sergej Lavrov DOLAZI U SRBIJU? (INFO)

Rusija

Foto: Printscreen/instagram

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov tražiće od premijera Aleksandra Vučića da na predstojećim predsedničkim izborima podrži Tomislava Nikolića, saznaje “Blic” u diplomatskim krugovima u Moskvi.

Lavrov će u Srbiji boraviti 12. i 13. decembra i za ta dva dana sastaće se i s Vučićem i s Nikolićem.

– Reč je o radnoj poseti koja je odavno najavljena i tokom koje će biti reči o nizu bilateralnih pitanja. Rusi su veoma zainteresovani za ishod predsedničkih izbora i svakako da im je stalo da budući predsednik bude neko od proruskih kandidata. Naravno, pokušaće na sve načine da pritisnu da Nikolić osvoji još jedan mandat – navodi izvor “Blica”. Takođe, kontakti sa Srbijom biće intenzivirani u narednim mesecima.

[adsenseyu4]

SVE JE KOMPLEKSNO

Predsednik je svestan šta znači ruska podrška i igra na kartu svojih bliskih veza sa zvaničnom Moskvom. Nedavno je bio u Sankt Peterburgu, gde je jednog od nekoliko najbližih saradnika Vladimira Putina, Genadija Timčenka, imenovao za počasnog konzula Srbije u Rusiji.

Rusima je važno da pobedi kandidat koji im je blizak, a to što je među potencijalnim kandidatima više njih koji važe za proruske moglo bi na kraju i da bude problematično.

Politička situacija sve je kompleksnija. Izbori se bliže, Nikoliću se žuri, Vučić prolongira da saopšti hoće li biti raspisani opšti ili samo predsednički izbori, kao i hoće li se kandidovati lično ili će nekog drugog podržati.

POGLED U ANKETE

Vučić i Nikolić o predsedničkim izborima još nisu razgovarali, iako bi aktuelni predsednik želeo odmah da dobije Vučićevu podršku.

– Vodili su jedan telefonski razgovor, ali se ništa konkretno nisu dogovorilil. Istraživanja pokazuju da će Nikolić teško do pobede čak i uz Vučićevu podršku. On, međutim, veruje samo u ankete koje govore u prilog njegovoj pobedi i dobrom rejtingu. Ne razmišlja o mogućnosti da se povuče, a uveliko je i u kampanji – navodi sagovornik “Blica”.

[adsenseyu1]

Najčešći motiv koji se kroz Nikolićevu dosadašnju kampanju provlači upravo je blizak, bratski odnos s Ruskom Federacijom. Nikolić je, kako je “Blic” već pisao, rekao Vučiću da će se kandidovati bez obzira na njegovu podršku, pa je jasno da sve neće proći bez većih sukoba ukoliko Vučićeva odluka bude da se kandiduje lično ili da podrži nekog trećeg kandidata.

– Vučić mora da prelomi između emotivnog odnosa i racionalne odluke. Teško mu je da saopšti Nikoliću da ne može da ga podrži iako svi njegovi saradnici insistiraju na tome da mora lično da se kandiduje – tvrdi naš izvor.

STRAH OD ŠEŠELJA

Isti sagovornik kaže i da na svim sastancima sa stranim ambasadorima diplomate pokazuju bojazan od mogućnosti da Vojislav Šešelj uđe u drugi krug jer bi onda sve bilo moguće, pa čak i Šešeljeva pobeda. Zato bi strancima, bar zapadnom delu, odgovaralo da Vučić uđe u trku.

I Johanes Han je, kako saznajemo, juče pitao Vučića ko će biti “evropski” kandidat, budući da su čak četvorica “ruskih” – Nikolić, Šešelj, Boško Obradović i Vuk Jeremić.

Timčenkova podrška

Jedan od ključnih faktora kada je reč o podršci Nikoliću mogao bi da bude upravo Genadij Timčenko, kog je predsednik Srbije nedavno imenovao za počasnog konzula. Taj događaj iz oktobra možda je i označio početak Nikolićeve kampanje. Timčenko je veoma moćan, vlasnik je kompanije „Volga Group” i jedan od najpoverljivijih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina. On održava bliske kontakte sa predstavnicima političkih krugova u Srbiji, kao i s poslovnim ljudima, sportistima i mnogim drugim licima iz javnog života. Nezvanično se može čuti da je lično veoma zainteresovan za svaku vrstu podrške Nikoliću, pa čak i finansijsku.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Ivana Mastilović Jasnić,Blic.rs)

[adsenseyu2]