IVICA DAČIĆ ODGOVORIO TAČIJU: Ne postoji granica između Kosova i Srbije

sps

Foto: Tanjug

Granice između Kosova i Srbije ne postoje i zato nisu utvrđene, poručio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je potpuno neprihvatljivo i nemoguće da neko Srbiji danas postavlja bilo kakve ultimatume.

Reagujući na izjavu predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, da će se u nedelju, tokom nastavka dijaloga u Briselu na stolu naći pitanje granice između tzv. Kosova i Srbije, Dačić je poručio:

– Mislim da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od Liberije naš skromni doprinos nastavku dijaloga. Da vidimo da li je sve rešeno ako oni misle, a to što oni pričaju prvo treba da završe ono što su potpisali pa da se ubacuju druge teme.

KOSOVO NA DNEVNOM REDU ZAPADNIH SILA: Posle sređivanja stvari u Skoplju, ZAPAD prebacuje HAOS IZ MAKEDONIJE U SRBIJU

Dačić je na konferenciji za novinare kazao da ne zna da li će biti u delegaciji naše zemlje u nastavku dijaloga u Briselu, mada je predsednikAleksandar Vučić nagovestio takvu mogućnost, ali da zna da je pre pet godina potpisao Briselski sporazum, koji Albanci nisu realizovali.

 Šta će sada da izmisle još da potpišemo, pa da čekamo još pet godina. Prvo da vide hoće li da završe šta su potpisali. Ubacivanje drugih tema, kao ranije, nije više moguće. To je bilo moguće pre desetak ili dvadesetak godina. Neko da danas Sbriji postavlja ultimatume je potpuno neprihvatljivo i nemoguće. Ne priča se o tome da se dođe do kompromisa oko granica, već o utvrđivanju, jer granice ne postoje – naglasio je on.

Dačić je kazao da prvo treba da se vidi da li postoje granice između Kosova i Albanije, a pošto vidimo da nema kontrole to je “velika Albanija”.

Osvrnuvši se na odluku Liberije da ovuče priznanje kosovske nezavisnosti, Dačić je rekao da je to nešto što Prištinu izuzetno nervira, jer pokazuje da nije sve rešeno.

Upitan za tzv. zelenu tranzverzalu, Dačić je kazao da kod dela Albanaca postoji želja za njenim stvaranjem.

– To nije ništa novo, to postoji više vekova. To je poznata želja još iz doba Austro-ugarske i Turske da se odvoje Srbija i Crna Gora linijom koja bi išla preko Kosova, Sandžaka i BiH. Prepreka tome je severno Kosovo i u tome je stvar – jasan je Dačić.

TREBALO JE ZATVORITI GRANICU: Hitno upozorenje Dodika Sarajevu!

Očigledno je, kazao je, da bi neko voleo da se to pitanje reši na takav način da Srba tamo više nema.

– Mislim da su to fanzatije opasne po region – upozorio je šef srpske diplomatije.

Ne brinu ga, kazao je, Albanci i velikoalbanske teorije, već njihovi mentori koji se prave da to ne čuju i ne znaju, pa kada zakuca na njhova vrata ta vrsta ekstremizma i terorizma ispadne da su i oni zabrinuti zbog toga.

ŠMEKERSKI! AKO SI VEĆ TOLIKI PATRIOTA… Luka Milivojević sa par rečenica brutalno odgovorio Albancima iz švajcarskog tima (INFO)

– Mnoge od tih zemalja podržavale su razne osobodilačke pokrete koji su postali glavna teroristočka pretnja. Iza ideje Zelene tranzverzale je islamski ekstremizam – poručio je Dačić.

(Dnevne.rs/Izvor: agencije)