IVICA DAČIĆ: Naučna fantastika je da će Vučića skinuti sa vlasti

ministar

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da ne može ni da potvrdi ni da demantuje da li je pacifička država Palau povukla priznanje nezavisnosti Kosova, kao i da do ponedeljka neće govoriti koja je to 13. zemlja povukla priznanje.

– Predstavnik te zemlje doći će u Beograd i zato sada neću da govorim o tome. Ja sam rekao da ću u ponedeljak (21. januara) objaviti koja je zemlja povukla priznanje. Sigurno je da će 13. zemlja to objaviti. Neka razmišljaju u Prištini o tome – rekao je Dačić za RTS.

Govoreći o tome što je prištinski Klajn Kosov objavio da je Palau povukla priznanje, Dačić je rekao da je zanimljiva pojava da sada prištinski mediji sami objavljuju koja je zemlja povukla priznanje.

– Ministarstvo spoljnih poslova takozvanog Kosva je dematovalo to, ali to nije smetalo (kosovskom ministru inostranih poslova Bedžetu) Pacoliju da pošalje pismo predsedniku Palaua u kome izražava čuđenje zbog toga – rekao je Dačić.

On je dodao da su prilikom posete Beogradu i predsednik Rusije Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov rekli da su iznenađeni koliko je zemalja Srbija uspela da privuče na svoju stranu.

Dačić o potencijalnim izborima

To što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi eventualni izbori bili prilika da ga neko skine sa vlasti, a naročito kosovski premijer Ramuš Haradinaj, naučna je fantastika, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

– Čak i delovi opozicije koji stalno nešto kritikuju, a ne znaju kakva im je politika, hoće izbore na rečima, a mole Boga da se ne raspišu izbori – rekao je Dačić na RTS-u.

POČEO POLITIČKI RAT NA KOSOVU I METOHIJI: TAČI POZVAO NA UKIDANJE TAKSI “Ova situacija je za žaljenje, kosovska vlada MORA DA POŠTUJE savet SAD”

Prema njegovim rečima, izbori dolaze u obzir ako nema smetnji po državne interese.

– Ulazimo u jedinu predizbornu godinu, odnosno izbornu godinu praktično, 2020. godine treba da budu parlamentarni i lokalni izbori. Ako nema smetnji po državne interese, onda je svakako pitanje političke odluke kada će ti izbori da se održe. To ne bi bili na neki način vanredni, odnosno prevremeni izbori. S druge strane, ako ima državnih interesa važnijih od toga, onda izbora neće biti. To govori predsednik Vučić – rekao je ministar Dačić, podsećajući da je najveći državni interes Srbije Kosovo, a da dijaloga s Prištinom neće biti ukoliko takse ne budu ukinute.

Povodom izjave bivšeg predsednika Srbije i koalicionog partnera Borisa Tadića da rade zajedno, Dačić kaže i da to spada u domen političke fantastike.

PO NALOGU VLADIMIRA PUTINA: Lavrov pisao Mogerinijevoj i ZATRAŽIO INFORMACIJE O KOSOVU!

– Apsolutno je nerealno da bilo ko na takav način razmišlja o tome šta će se s nama desiti u nekom periodu – rekao je ministar.

On je istakao da s predsednikom Vučićem radi zajedno već šest godina i da se među njima razvilo ne samo političko već i lično poverenje.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Agencije)