IVICA DAČIĆ HITNO OTPUTOVAO U RUSIJU: Dve teme razgovora sa ruskim zvaničnicima od BITNOG ZNAČAJA za Srbiju (INFO)

sps

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić predvodi delegaciju Srbije koja je otišla u Rusiju po najbolje uslove za nabavku ruskog oružja sa ciljem da obezbedi sigurno snabdevanje gasa preko zime.

U Rusiji će ministri Ivica Dačić, Aleksandar Antić i Zoran Đorđević, osim o mnogim temama sa Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, između ostalog razgovarati i o nabavci raketnog sistema PVO – „Buk”, o remontu srpskih „migova”, ali i o snabdevanju ruskim gasom.

– Nabavka obećanog raketnog sistema „Buk” biće samo jedna od tema. Tu su još priče o rezervnim delovima za srpsku avijaciju, ali i o još nekim modelima naoružanja – kaže izvor iz Vlade Srbije.

[adsenseyu4]

Prema njegovim rečima, ministar energetike vodiće razgovore o snabdevanju i isporuci ruskog gasa preko zime za Srbiju kako bi s te strane bili obezbeđeni. Podsetimo, 2. i 3. novembra delegacija Srbije boraviće u Suzdanju, Ruskoj Federaciji, na 15. zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Dačić je pre odlaska u Moskvu naveo da se tokom zasedanja očekuje niz veoma važnih razgovora i tema koje se, pre svega, odnose na ekonomske odnose dve zemlje.

– Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali je sad aktuelno i pregovaranje o sporazumu o slobodnoj trgovini sa celim Evroazijskim savezom. To neće biti jednostavno, mora da se pregovara, ali i to će biti jedna od tema – rekao je Dačić. Takav sporazum, dodao je on, znači da će bescarinska trgovina moći da se obavlja na teritoriji celog Evroazijskog saveza.

[adsenseyu1]

– To je za nas veoma značajno, jer već sada 99 odsto robe u Rusiju izvozimo bez carine – precizirao je Dačić.

„Buk” košta 350 miliona $

Raketni sistem „Buk“ na tržištu vredi oko 350 miliona dolara. Radijus kretanja je 25 kilometara u visinu i 45 kilometara u daljinu. Vreme reakcije je od 10 do 12 sekundi sa verovatnoćom pogotka od 0,9 do 0,95.

Vučić s Putinom već „ugovorio”!

Premijer Aleksandar Vučić prošle godine je prilikom posete Moskvi pregovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom o nabavci sistema „Buk”.

– Srbija deo naoružanja mora da nabavi, ali nije realno da previše toga kupimo. Razgovori su još u toku – rekao je tada Vučić.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs /Izvor:Alo)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]