Ivica Dačić: Bez Rusije ne bismo odbranili nacionalne interese, a Albanci su zaostali u vremenu (INFO)

ministar

Foto: Fonet

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da bez podrške Rusije Srbija ne bi mogla da obrani svoje nacionalne interese i teritorijalni integritet

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da bez podrške Rusije Srbija ne bi mogla da obrani svoje nacionalne interese i teritorijalni integritet, te dodao da je podrška Moskve neophodna i ako se dođe do rešenje u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim zahvalio na bezrezervnoj podršci koju pružaju predšednik Vladimir Putin i Rusija, a kad je reč o interesima Srbije.

“Srbija će sa svoje strane isto tako podržavati Rusiju i, kao što znate, nije se pridružila niti će ikada da se pridruži bilo kakvim merama, sankcijama protiv ruskog naroda.

Nama je važna podrška Rusije i u tom smislu predsednik Aleksandar Vučić i ja smo redovno informisali rusku stranu, i danas sam to uradio, o toku dijaloga sa Prištinom”, preneo je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Kazao je da je i danas svog kolegu Lavrova informisao da albanska strana ne ispunjava dogovoreno.

“Mi želimo da se postigne kompromis i da dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na zapadu, koji gleda Prištini kroz prste”, ukazao je on.

BOŠKO NIČIĆ “BEZ DLAKE NA JEZIKU”: Mladi su LENJI, neće da ustanu u 6 sati i rade za 300 evra!

Pomenuo je kao primer da je tužilac za ratne zločine, inače Albanac, podneo ostavku zbog pristisaka koje, kako je rekao, albanski veterani OVK vrše da se ne bi podizale optužnice protiv njih.

“Mi ćemo i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, sa predsednikom Putinom i ministrom Lavrovom, jer smatramo da bez podrške Rusije ne može doći do rešenja”, kazao je Dačić.

Konstatovao je, međutim, da je došlo do promena u stavovima kod nekih zemalja na zapadu, a koje danas, kaže, dozvoljavaju da se govori o kompromisnom rešenju, dok su ranije govorile da je sve već rešeno.

Kad je reč o odnosima dve zemlje, Dačić je kazao da su oni na veoma visokom nivou, da su to odnosi strateških partnera, o čemu svedoči, dodao je, i veliki jubilej koji proslavljamo ove godine – 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Preneo je da ga je danas ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić obradovao pričom o tome kako je na pitanje u gradskoj skupštini Moskve – da li bi neki trg ili ulica mogli da ponesu ime nekog Sbrina ili Srbije, gradonačelnik odgovorio: “šta ćete više, imate jedan od glavnih, a to je Kutuzov, čija je majka Sprkinja”.

“Ja to nisam znao i velika je čast što je to tako. Verujem da niko u Srbiji to ne zna. Kada smo već kod Kutuzova, on je pobedio Napoleona uz čuveni moto ”vreme i strpljenje”. Mi to primenjujemo i kada su naši problemi u pitanju”, dodao je.

Ministar je rekao i da se Srbija priprema za posetu predsednika Rusije, što je, kazao je, za nas događaj od prvorazrednog značaja.Najavio je da će pre toga biti održana sednica Mesovitog komiteta za saradnju.

“Ono što je visok stepen poverenja i dokaz velikog prijateljstva koji imamo jeste da možemo u svakom trenutku jedni druge da kontaktiramo”, zaključio je.

ŠOK U NIŠU: Žena pala sa terase firme u kojoj radi i POGINULA (INFO)

DAČIĆ: ALBANCI SU ZAOSTALI U VREMENU, TO ŠTO MISLE – “KAD NA VRBI RODI GROŽĐE”

Albanci ne shvataju da su se situacija i svet promenili, ocenio je u utorak u Sočiju prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić povodom zahteva prištinskih vlasti u dijalogu.

On je, na konferenciji za štampu, posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, ocenio da su zahtevi Albanaca dokaz koliko nisu spremni na bilo kakav kompromis.

“Oni svi hoće projekat Velike Albanije i njima je sve ovo malo, hteli bi da dođu do Niša. Oni bi da uzmu pola Crne Gore, pola Makedonije, i sever Grčke”, upozorio je Dačić.

Navodeći da je u u Prištini pre nekoliko dana proslavljen rođendan Bila Klintona, primetio je da je to “jedino mesto na svetu gde se slavio, osim u njegovoj kući”.

To je, prema njegovim rečima, dokaz da Albanci “zaostali u vremenu”. “Vreme se promenilo. To što oni misle – nema ništa od toga”, poručio je Dačić, te dodao: “Kod nas bi se to reklo, mada nije diplomatski, ‘kad na vrbi rodi grožđe'”.

(Dnevne.rs, Novosti.rs /Izvor: Tanjug)