IVICA DAČIĆ: Ako moramo da biramo između Rusije i EU, SVI ZNAJU KOGA ĆEMO IZABRATI! (INFO)

dacic

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na redovnoj mesečnoj konferenciji za štampu da Srbija ne treba da dođe u situaciju da bira između Evropske unije i Rusije.

– Ne daj bože da Srbija bira između Rusije i EU. Pa vi znate da će Srbija uvek da izabere Rusiju. Ne treba da dođemo u situaciju da biramo – rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za štampu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Istakao je da Srbija ne treba da radi nešto što nije u njenom interesu, navodeći da u ovom slučaju nije u pitanju odnos prema Rusiji, već prema Srbiji i njenim nacionalnim interesima.

[adsenseyu4]

Dačić je naglasio da Srbija ima obavezu da do prijema u članstvo usaglasi spoljnu politiku sa EU, kao i da će se tada odlučiti šta dalje.

Srpski šef diplomatije je kritikovao lidera Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića zbog poziva da se Srbija opredeli između Rusije i EU.

Dačić je upitao u čije ume priča lider LDP-a, navodeći da je u pitanju ozbiljna stvar koja se ne rešava tako što izdate pet saopštenja i kažete da Srbija mora da bira između Rusije i EU.

– Ako ima podršku u parlamentu može da izglasa da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Neka kaže da Kosovo treba da bude nezavisno. Hajde da vidimo, da se svi uskladimo sa politikom Čedomira Jovanovića. Ako ne, skini nam se s grbače svaki dan – kazao je on.

Vojna vežba s Rusijom nije problem

Ministar spoljnih poslova kaže da održavanje vojne vežbe “Slovensko bratstvo 2016” sa Rusijom i Belorusijom ne predstavlja problem, jer je Srbija nezavisna, vojno neutralna zemlja koja samovoljno i samosvesno odlučuje s kim će imati vojne vežbe.

[adsenseyu1]

– Nećemo valjda da pitamo bilo kog činovnika ili potrčka da nam da odobrenje za neku vojnu vežbu, pa kakva je to zemlja onda – upitao je Dačić.

On je naveo da Srbija i Rusija imaju samo dve vojne vežbe, dok se sa NATO i zemljama članicama održava više od 20 vežbi.

Multinacionalna vojna vežba “Slovensko bratstvo 2016”, u kojoj će učestvovati više od 700 vojnika Srbije, Rusije i Belorusije, biće održana na aerodromima i poligonima u Srbiji od 3. do 9. novembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, u toj vežbi učestvovaće 450 pripadnika Vojske Srbije, 212 pripadnika Vazdušno-desantnih snaga Rusije i 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije, a cilj vežbe je unapredjenje operativnih sposobnosti za rešavanje zadataka i za izvodjenje protivterorističkih operacija u multinacionalnom okruženju.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]