ISTORIJSKA POSETA SMEDEREVU Si Đinping Vučiću i Nikoliću: U vašim očima sam video prijateljstvo prema kineskom narodu

predsednik

Foto: Pres služba Predsedništva / Tanjug

Trećeg dana posete Srbiji kineski predsednik Si Đinping nalazi se u poseti Železari Smederevo, koju bi do kraja juna trebalo da preuzme kineska kompanija Hestil.

Poseta Železari bi, kako navode agencije, trebalo da bude “kruna posete” Si Đinpinga Srbiji.

Predsednik kineske kompanije Hestil Ju Jong poručio je danas da je preuzimanje Železare Smederevo prilika da se izgradi svetski Hestil, te da će modernom i ekološkom tehnologijom koju će ta kompanija doneti u srpsku čeličanu, ona postati najkonkurentnija u Evropi i primer za druge kompanije.

[adsenseyu6] —“Danas su predsednici dve zemlje došli u posetu Železari, što je za nju, i sve zaposlene veliki podsticaj. Ovo će nas motivisati da još vrednije radimo, i ubrzamo razvoj. Otvorena je mogućnost da Hestil brzo razvije strategiju, da ovlada tržištem i da zadobije klijente na globalnom nivou. Pružena nam je retka prilika da se izgradi svetski Hestil. Vrednim radom ćemo učiniti Železaru najkonkurentnijom u Evropi”, rekao je Ju Jong, predsednik Hestila, zaključivši da “veruju u uspeh”.

Nakon Jonga, prisutnima se obratio Aleksandar Vučić. “Ovo je veliki dan za našu zemlju”, rekao je Vučić pozdravivši prisutne.

Nakon uvodnog govora, Vučić je zamolio da prvo na srpskom kaže ono što želi.

“Hoću da se zahvalim sindikatima, Preliću, Vujaničiću, Čoliću i svakome ko je znao kroz kakve teške periode prolazimo. Imali smo hiljade sastanaka, nervirali smo se, mučili, pitali hoćemo li izdržati. Onda smo našli smo međurešenje, a sa tim smo našlli i pravi spas”, rekao je Vučić i pozvao prisutne da kineskog predsednika pozdrave velikim aplauzom.

Nakon obraćanja mandatara za sastav vlade Srbije, na binu je izašao kineski predsednik Si Đinping i obratio se prisutnima.

“U vašim očima sam video prijateljstvo prema kineskom narodu i želju za uspehom Železare, rekao je Si Đinping”, obrativši se Aleksandru Vučiću i Tomislavu Nikoliću.

“Ova saradnja je nastavak našeg tradicionalnog prijateljstva, a pokazuje i odlučnost u sprovođenju reformi.  Uveren sam da ćemo iskoristiti prednosti uz intenzivnu saradnju, a da će se u Železari sigurno pojaviti sjaj i vitalnost. Sve ovo će unaprediti razvoj Srbije i biti model saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.  Srećan život i uspešan rad svim zaposlenima i stanovnicima u Smederevu”, rekao je Đinping i pozvao čelnike Hestila da ne daju preuveličana obećanja i da održe ono što su rekli.

Potom se prisutnima obratio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekavši da je današnji dan za njega praznik, i da je takođe u pitanju veliki dan za Srbiju i njene građane.

Nikolić je izjavio da bi Srbija mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi.

Foto: Pres služba Predsedništva / Tanjug

Foto: Pres služba Predsedništva / Tanjug

 Premijer Srbije, predsednici Srbije i Kine, kao i menadžment Železare, tokom posete, obišli su halu Tople valjaonice, kao i menzu u krugu fabrike.

Kineski predsednik je u Železaru stigao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a domaćin im je predsednik vlade Aleksandar Vučić. Na dočeku u Smederevu ima više od 10.000 ljudi, javlja RTS.

Svečanosti u Smederevu prisustvuju i članovi Vlade, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Interesovanje medija za posetu Sija Železari je veliko, i već pre sedam sati su se novinarske ekipe iz Srbije, Kine, ali i svetskih redakcija okupile u Palati Srbija odakle su organizovano prevezeni u Smederevo.

[adsenseyu1]

Kineski Hestil preuzima Železaru do kraja juna

Kineska kompanija Hestil, koja je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o kupovini Železare Smederevo za 46 miliona evra, definitivno će preuzeti srpsku čeličanu, kako se očekuje, do kraja juna, saznaje Tanjug.
Zbog ove posete, autoput od Beograda do Smedereva, privremeno je bio zatvoren, a i kada je ponovo otvoren za saobraćaj, raspoređeni su policajci koji obezbeđuju tu rutu zbog prolaska kineskog predsednika.

Na svečanosti se premijer i gosti obraćaju radnicima.

Ranije danas Si Đinping je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i potom se upisao u spomen-knjigu.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Predsednik Si je juče, drugog dana zvanične posete, imao i odvojene razgovore sa predsedikom Nikolićem, premijerom Vučićem i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Predsednici dve zemlje potpisali su i zajedničku izjavu o upostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, a potpisan je i 21 sporazum o saradnji.

Predsednik Si Đinping ocenio je da njegova poseta Srbiji i potpisani sporazumi odnose dve zemlje postavljaju na jedan viši nivo, navodeći da je Srbija za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner.

Si je u petak doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, a prvog dana su položeni venci na mestu kineske ambasade srušene u NATO bombardovanju, položen kamen temeljac za Kineski kulturni centar, otkriven spomenik Konfuciju, tabla novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Za izveštavanje o poseti predsednika Kine Srbiji akreditovano je više od 800 novinara, snimatelja i fotoreportera.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

“Početak nove ere u razvoju Smedereva”

Dva meseca od potpisivanja kupoprodajnog ugovora u žŽelezari “Smederevo” rade obe peći, a već su počele i tehnološke i organizacione promene.

“Hestil” se obavezao da će u novi pogon investirati 300 miliona evra, a kineska kompanija, takođe, najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane – povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

“Do kraja ove godine, mi ćemo raditi na strateškim planovima, a od 2017. godine treba da počne proizvodnja. Nadam se da ćemo do kraja 2017. postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika”, rekao je predsednik “Hestila” Ju Jong u subotu na ceremoniji potpisivanja ugovora o prodaji Železare Smederevo.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca ŽŽelezare Mileta Gujaničić ističe da je “Hestil” jedna moćna kompanija, u kojoj je sve uređeno do poslednjeg detalja.

VOJNIK, ZABAVLJAČICA I MODERNA DŽEKI KENEDI Zašto je supruga kineskog predsednika popularnija od njega

Iako je predsednik Kine Si Đinping jedan od najmoćnijih ljudi na planeti, s ništa manje pažnje ne prolazi ni njegova supruga Peng Ljuan, bivša pevačica narodne muzike i veliki pobornik mode.

“Nešto na čemu oni rade, usavršavaju i nešto za čim će Evropa imati potrebe je zeleni čelik i to će raditi naša čeličana”, ističe Gujaničić, preneo je RTS.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Smederevu predstavlja istorijski događaj za taj grad, ističući da razvoj smederevske industrijske zone ne bi bio moguć bez podrške premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Ona je rekla da poseta kineskog predsednika za Smederevo predstavlja početak nove ere u privrednom razvoju grada.

Avramovićeva je rekla da u Smederevu sada vlada neka čudna atmosfera, jer je, kako napominje, “to zaista istorijski događaj”.

(Tanjug)