ISTORIJSKA POSETA: Pogača, so i kolo za predsednika Kine Si Đinpinga, a evo šta je on rekao na srpskom! (FOTO)

kina
BEOGRAD – Dva sata pre i dva sata po sletanju gosta iz Kine nebo iznad cele Srbije biće zatvoreno za saobraćaj. Nikad jače mere bezbednosti zbog današnjeg dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiju.

Veliki broj predstavnika medija dolazi iz Kine, ali i drugih zemalja.

Ovu posetu prate najviše mere bezbednosti, a beogradske ulice će biti povremeno zatvarane, uz zabranu kretanja pešaka sve do prolaska eskorta.

[adsenseyu1]

Saobraćaj u gradu funkcioniše bez problema, ali je primetan veći broj policajaca, koji su raspoređeni i duž autoputa.

Avion kineskog predsednika su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva.

Predsednika Kine na aerodromu dočekali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predsednik vlade Aleksandar Vučić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Deca su gostima uručila cveće, a kineski predsednik je po preuzimanju buketa, na srpskom jeziku rekao “Hvala tebi”.

[adsenseyu1]

I oko Palate Srbije, gde će sutra biti priređen zvaničan doček i gde će biti održani sastanci kineskog predsednika sa srpskim zvaničnicima, raspoređen je veći broj policajaca.

 

Predsednik Kine Si Đinping boraviće tri dana u Srbiji, tokom posete će se sastati sa zvaničnicima, biće potpisano više od 20 međudržanih sporazuma, a obići će i Železaru u Smederevu.

Si dolazi u Srbiju na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, što će biti prva poseta kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Danas će Nikolić i Si položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine, saopštila je ranije Pres služba predsednika Srbije.

Dva predsednika će tom prilikom položiti vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

(Dnevne.rs /Izvor: EPK,Agencije,Foto: Printscreen)