ISPOVEST MIGRANATA: Vozio sam BMW i živeo u vili, a sad spavam u vašem parku (FOTO)

izbeglica

,Foto: Aleksandar Jovanović,Foto: Dragana Udovičić,Foto: Fonet/Ap,Foto: Reuters

Nekada bogati master psihologije iz Iraka, sada je izbeglica koji je na svom putu do Velike Britanije prošao golgotu – gledao je decu kako se dave u Turskoj i bežao od grčkih komandosa koji, kako kaže, pljačkaju i ubijaju migrante

BEOGRAD – Pre tri godine imao sam savršen život. Radio sam za čuvenu naftnu kompaniju „Britiš petrol“, zarađivao 3.000 dolara mesečno, vozio BMW i živeo u vili koju je moj otac sagradio.

[adsenseyu5]

Sada spavam ovde, u beogradskom parku, sušim majicu na drvetu i spremam se da sa 200 evra u džepu krenem put Mađarske.

Ovako za Kurir počinje ispovest Jaser Muteir (37), izbeglica iz Iraka i master psihologije iz bogate porodice u Bagdadu koja je sada rasuta po celom svetu.

Jaser Muteir, Irak, izbeglice, migranti, bogat, siromašan, park, Srbija, foto Al
– Jedan brat mi je u Nemačkoj, a drugi je sa porodicom u Engleskoj i kod njega nameravam da odem. On radi i ima pristojan život. Nekada sam i ja radio u Engleskoj, ali sam se 2012. vratio u Irak jer sam dobio odličnu ponudu za posao. Razmišljao sam – to je moja domovina, volim je, tamo mi je porodica, zašto bih živeo u Londonu. O bože, kako sam samo pogrešio – priseća se Muteir.

Pauza pred polazak… Park u centru Beograda

Uništena zemlja

Sreća u Iraku kratko je trajala. Korumpirana i tiranska vlada je, priča Muteir, preko noći uništila zemlju.
– Zamislite kad jedan general ima osnovnu školu, a ministar ne zna ni reč engleskog… U toj zemlji cvetaju samo ilegalna trgovina naftom i oružjem. Svakog dana ubije se između 3.000 i 4.000 civila. Ima i terorista ISIS. Samo čekate ko će da vas presretne na ulici i pogubi. I nebitno je da li je u pitanju dete ili žena – kaže Muteir.

Srbi su divni

Grozni prizori smrti koji su ga pratili u Iraku nisu ga mimoišli ni na putu do Srbije.

– Prvo sam autobusom došao u Tursku, u Izmir. Platili smo 1.200 dolara da nas prevezu do grčkog ostrva Kos, a oni su po nas 50 trpali u čamce dužine pet-šest metara. Gledao sam kako se čamci prevrću i deca dave. I sad čujem kako vrište.

[adsenseyu1]

 

U Grčkoj je bilo najgore. Njihove specijalne jedinice, poznate kao komandosi, dolaze da buše čamce u kojima su migranti nakon što im uzmu sve vredne stvari, novac i telefone. I onda ih gledaju kako tonu. Imao sam sreće da izbegnem komandose, ali me je regularna grčka policija tri dana držala bez hrane i vode – priča Muteir.

Iz Grčke je došao do Đevđelije, u Makedoniji, a potom vozom do Srbije.
– Jedino nas ovde niko ne dira. Srbi su divan narod, razumeju našu patnju. Ako jednog dana uspem u Engleskoj, obećavam da ću i ovde pokrenuti neki biznis, zaposliti vaše ljude, pomoći vam – poručuje Muteir.

Đevđelija
TUČE ZBOG VOZA SE NASTAVLJAJU

Uvođenje tri vanredna voza za prevoz migranata do Tabanovaca nije rešio problem u Đevđeliji.

Na ulicama je mnogo porodica – trudnica, beba i školske dece.

Oko podneva na biletarnici železnice došlo je do tuče avganistanskih i sirijskih migranata zbog karata za voz.

Da bi ušli u voz u Preševu, migranti moraju da imaju papir koji potvrđuje da su se prijavili kao tražioci azila.

Takav dokument u Makedoniji nije obavezan, a na njega se čeka između 24 i 48 časova.

On je potreban ako migranti žele da do granice dođu autobusom, zbog čega i nema gužve na autobuskoj stanici.

Stanica u Đevđeliji popeo se na električni stub da bi video voz
DEČAKA SPRŽILA STRUJA, RED UVODI KURD SA MOTKOM

Jedan dečak s licem prekrivenim krvlju smešten je u bolnicu nakon što se na železničkoj stanici u Ðevđeliji popeo na električni stub da bi među prvima video nadolazeći voz za Srbiju. Međutim, kad je dodirnuo žice, udarila ga je struja i spržila deo kože. To je samo jedna od jezivih scena s ove makedonske stanice na kojoj se svakog dana hiljade migranata tuče za mesto u vozu za Srbiju. Malu decu guraju kroz prozore vagona svaki put kad voz za Srbiju stane na stanicu u makedonskom pograničnog gradu Ðevđeliji.

Sukobi među migrantima ponovili su se i juče, kad su se potukli Sirijci, Avganistanci i Iračani da bi se dokopali mesta u vozu za Beograd, poslednju stanicu na putu ka Mađarskoj i EU. Samo nekoliko policajaca i jedan Kurd sa velikom motkom u ruci predstavljaju jedini trag pokušaja da se ovde zavede red, piše Rojters.

Aleksandar Čepurin
SRBIJA ISPALA ŽRTVA, NIJE ODGOVORNA ZA MIGRANTE

Srbija je žrtva u događajima sa izbeglicama iako sa njima nema nikave veze, niti je za njih odgovorna, rekao je ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin i najavio da će Rusija pomoći šatorskim naseljima u Preševu. On je dodao da je broj izbeglica koje pristižu u Preševo „na ivici mogućeg“.
– Niko nema nameru ovde da gradi neke stalne lokacije za izbeglice, ali bez obzira na to, ljudima koji dolaze ovde potrebno je pružiti minimalnu pomoć da bi mogli da prežive ove teškoće – rekao je Čepurin.

Srećan što nisu više
TURSKA POLICIJA UZELA MI 400 €, A SRPSKA 30

Kako kaže Jaser Muteir, u svakoj zemlji morao je da plati harač policiji, ali je najjeftinije prošao u Srbiji.
– Ovde, u Beogradu, policajci su mi prvo tražili 100 evra, pa su na kraju pristali da uzmu 30. U Turskoj su mi, recimo, uzeli čak 400 evra. Svuda policija uzima mito, ali je u Srbiji ono najmanje – kaže Muteir.

(Kurir)

5 Comments on "ISPOVEST MIGRANATA: Vozio sam BMW i živeo u vili, a sad spavam u vašem parku (FOTO)"

  1. Nakit Victoria David Tiffany | 18. August 2015. at 08:53 |

    Dusa me zabole citajuci ovo. Strasno je kad neko komentarise lose o ovim napacenim ljudima. Pitaju se kako su uglavnom mladjii muskarci dosli do Beograda. Pa zato sto slabiji nisu preziveli.

  2. Srbija pored jeftino -besplatne radne snage u Evropi ima funkcionalno najejeftiniju transfer ” reketasku mafiju “, transfera zrtava u trgovini ljudima .Najbrze usluzi korpiRACIJSKU posledicnu NATO proizvodnju prognanih od uspesnih NATO mirotvoraca od croatia Balkana sa i do Bliskog istoka , pri UNHCR njihove vrhuske zaposljavaju zelenase mmf, u monstruoznom ekonomskom ratu , proizvode podobne kvinta reketase od Afganustana do Londona , diriguju kretanjem I komandovanjem opljackanih ratom iscrpljenih civila , upravljaju njihovim postratnim ratnim profiterima , od njih orave Vlade , imamo uck, hdz, sda, pilot teroristicki programirane reketaske nato vlade u poslednjih 30 godina .

  3. Борац | 18. August 2015. at 16:32 |

    ” – Zamislite kad jedan general ima osnovnu školu, a ministar ne zna ni reč engleskog… ”

    ХИХИХИХИИИ 🙂 … нешто ми познато 🙂 …

Comments are closed.