Ispovest brata Marije Cimbal, čiji se ubica obesio u zatvoru: Drago mi je što je tako skončao (INFO)

brat

Foto: novosti

Vasilije Vrekić, osuđeni za ubistvo Marije Cimbal, pre samoubistva napisao oproštajno pismo. Oko vrata vezao omču sačinjenu od čaršava

DUBOKO se kajem što sam usmrtio Mariju Cimbal. Nemam objašnjenje za zločin koji sam počinio – poslednje je što je napisao Vasilije Vrekić (30) iz Banatskog Dvora, pre nego što je izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji u Požarevcu. On je bio na izdržavanju maksimalne kazne zatvora zbog ubistva studenktinje Marije Cimbal (24), pre dve godine u Novom Sadu. Sebi je presudio tako što je oko vrata vezao omču sačinjenu od čaršava, a drugi kraj za rešetke.

Vrekić je pronađen mrtav u četvrtak u ćeliji u “Zabeli”, gde je odrađivao 40-godišnju kaznu zatvora izrečenu 13. marta 2014. godine u Višem sudu u Novom Sadu. Kako saznajemo, najpre je izašao u šetnju u zatvorskom krugu sa još nekoliko robijaša, ali se posle kraćeg vremena požalio stražaru da ima bolove u stomaku i da zbog toga mora u toalet. Izašavši odatle, rekao je da se on ne bi vraćao u šetnju i da želi da bude sam.

[adsenseyu1]

– Iz takvog njegovog ponašanja se nije moglo naslutiti da nešto smera – saznajemo nezvanično. – Ukoliko ne žele da šetaju, zatvorenicima se to dozvoljava.

O Vrekićevom samoubistvu je odmah obaveštena policija, koja je obavila uviđaj i uzela oproštajno pismo pronađeno pored njegovog tela.

Bojan Cimbal, brat ubijene studentkinje, kaže da je na vest o Vrekićevom samoubistvo u zatvorskoj ćeliji osetio olakšanje.

– Iako nas niko nije o tome zvanično obavestio, mogu samo da kažem da je to olakšanje za našu porodicu, jer više nećemo strahovati da ćemo ga jednog dana sresti na ulici – kaže Bojan. – Maksimalnih 40 godina je bila adekvatna kazna, jer samo takvim kažnjavanjem sudstvo može da se bori protiv najtežih zločina. Drago mi je što je tako skončao svoj život.

Marija Cimbal iz Francuske, koja je u Novom Sadu studirala francuski jezik, iz koristoljublja je ubijena 16. februara 2013. godine u njenom iznajmljenom stanu u Bulevaru cara Lazara 104. Vrekić je tog dana došao i od nje tražio pare na zajam, a kada je ona odbila, on ju je udavio šalom, a zatim njeno beživotno telo odneo u spavaću sobu, stavio na krevet i zapalio posteljinu. Preturajući stvari, pronašao je 300 evra, a na novčanicama su veštačenjem pronađeni Marijini biološki tragovi.

NEMA RODITELjEVREKIĆ nema roditelje, a po nezvaničnim saznanjima, rodbina ne želi da preuzme njegovo telo. U takvim slučajevima, obavezu sahranjivanja preuzima Opština na čijoj teritoriji ima prijavljeno prebivalište. U Centru za socijalni rad u Žitištu, u petak nam je, međutim, rečeno da im se još niko nije obratio sa takvim zahtevom.
[adsenseyu1]

SLIČAN SLUČAJ

NA identičan način, u Okružnom zatvoru u Novom Sadu, u sredu je, kako nam je nezvanično potvrđeno, skončao i Nebojša Vojnović (41) iz Begeča. On je bio optužen za ubistvo sugrađanina Slobodana Stojanovića (62), pekara, kod koga je radio kao pomoćni radnik. Njemu je u toku bilo suđenje u Višem sudu u Novom Sadu,

I on je čaršav vezao za rešetke u ćeliji. Prethodno je, kako saznajemo, odbio da izađe u šetnju u zatvorskom krugu. Kasnije je pronađen mrtav. On nije ostavio nikakvo pismo.

U svoju odbranu Vojnović je rekao da ga je Stojanović vređao i psovao, pominjao decu, zbog čega mu je “pao mrak na oči”, pa je izvadio nož i izbo ga. Govorio je da se kaje i da se oseća grozno.

(Lj. P /Novosti)