Imate STARE VOZAČKE dozvole: Ovo morate da znate, inače ćete PLATITI KAZNU od 50.000 dinara

Foto: mup

Foto: mup

Ukoliko policija zaustavi vozača kome je istekao rok važenja dozvole ne više od šest meseci, platiće kaznu od 6.000 do 20.000 dinara i dobiće dva kaznena pena

Izmenom zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije od 2014. godine, kada je bio prvobitni rok za zamenu vozačkih dozvola po Zakonu iz 2009. određeno je da vozači u Srbiji ovaj dokument moraju da zamene najkasnije do 10. juna 2017. godine, u protivnom će dobiti kaznu.

[adsenseyu4]

Novog produženja roka najverovatnije neće biti, a cena zamene dozvole je 1.576 dinara.

Ukoliko je iz zdravstvenih razloga vozačka izdata na manje od 10 godina, ili ako je podnosilac lice starije od 65 godina, potrebno je da se priloži i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole, koje ne sme biti starije od šest meseci.

Osim toga, uz zahtev morate da priložite i vozačku dozvolu izdatu na starom obrascu, važeću ličnu kartu na uvid, dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja vozačke dozvole od 876 dinara (255 dinara MUP-u i 628 Zavodu za izradu novčanica) i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi od 700 dinara.

Ukoliko policija zaustavi vozača kome je istekao rok važenja dozvole ne više od šest meseci, platiće kaznu od 6.000 do 20.000 dinara i dobiće dva kaznena pena.

Prema trenutno važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozač kome je istekao rok važenja dozvole više od šest meseci rizikuje kaznu od 15.000 do 30.000 dinara, pet kaznenih poena i zabranu upravljanja vozilom od najmanje tri meseca.

Podsetimo, zamena vozačke dozvole može se obaviti i putem interneta, na portalu E-uprava.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Večernje novosti)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]