IKONA JE OSLIKANA NA DRVETU SA ZLATNOM PLOČOM: Vlasnici su je zazidali u tajni bunker svoje kuće, gde je donedavno bila (INFO)

ikona

Foto: Telegraf

U Domu Jevrema Grujića prvi put je prikazan eksponat koji je u ovoj porodici više od 150 godina. Reč je o restauriranoj ikoni Svetog Jovana Krstitelja iz 19. veka koja je prošla i albansku golgotu u povlačenju tokom Prvog svetskog rata.

Unutrašnjost kutije sa rezbarijom u kojoj se nalazi ikona bila je gotovo uništena.

 Pred Drugi svetski rat vlasnici su je zazidali u tajni bunker svoje kuće, gde je donedavno bila.

[adsenseyu5]

Ikona je, inače, tek pre četvrt veka izvađena iz “tajnog bunkera” u kući u Beogradu u vrlo lošem stanju. Unutrašnjost kutije sa rezbarijom u kojoj se nalazi ikona bila je gotovo uništena.

Restauracija kutije trajala je čak tri meseca. Svaki detalj morao je biti pažljivo obrađen, kako bi se sačuvala autentičnost. Oslikana je na drvetu zlatnom pločom.

Foto: Telegraf

To je slava Stevana i Stane Ćurčić, koji su po ženskoj liniji deo porodice Grujić iz Beograda. – Ikona je u ovoj porodici više od 150 godina i urađena je po narudžbi. Tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu, porodica ju je ponela sa sobom – rekla je za Telegraf.rs kustos ovog muzeja, Katarina Urošević.

Vođeni iskustvom iz Velikog rata kad su austrougarski i nemački vojnici, koji su bili smešteni u kući, sa sobom u toku povlačenja poneli sve što je bilo vredno, uoči Drugog svetskog rata, članovi porodice Grujić sve svoje dragocenosti su sakrili, zazidavši ih u “tajnom bunkeru” između podruma i prvog sprata svoje porodične kuće.

[adsenseyu1]

Među tim dragocenostima bila je i ova ikona, koja je iz bunkera izvađena pre 15 godina, a koju sada svi imaju prilike da vide.I da čuju njenu neobičnu priču.

Ikona ukazuje na važnost krsne slave kod ljudi koji su u trenucima ratnog vihora ostavljali sve, napuštali kućni prag, ali ne i ikonu koja je bila čuvar porodice.

Zahvaljujući toj mudrosti, sačuvane su umetnine i eksponati koji su danas izloženi. Centralni institut za konzervaciju Srbije bio je zadužen za restauraciju, koja je poverena konzervatoru Željku Simićeviću.

Foto: Telegraf

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17. sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine.

SPREMITE SE, SRBIJU NOĆAS POGAĐA SOLARNA BURA! Upozorenje na geomagnetsko nevreme, neće raditi mnogi aparati! (FOTO)

Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za republiku Srbiju. Kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, Dom Jevrema Grujića predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu.

(Dnevne.rs /Izvor: [email protected])

[adsenseyu4]