HRVATI U NEVERICI: Zoran Milanović bojkotuje najvažniji samit godine koji se održava u Srbiji

predstavnici

Ako su njemu ovakvi samiti nevažni, gde onda on, kao prvi čovek izvršne vlasti, uopšte dogovara važne poslove i dolazak stranih investicija, pita se Slobodna Dalmacija

ZAGREB – Kao što je i najavio pre nešto više od dve sedmice, premijer Hrvatske Zoran Milanović nije otputovao na beogradski samit 16 predsednika vlada država srednje i istočne Evrope s kineskim premijerom Lijem Kečijangom.

Milanović je obrazložio tu odluku izostankom određenije reakcije zvaničnog Beograda prema ratnohuškačkoj retorici Vojislava Šešelja, što je oduševilo hrvatsku javnost. Međutim, ona je tada prečula deo objašnjenja u kojem je premijer kazao da je i na prethodna dva slična sastanka, u Varšavi i Bukureštu, “išao iz pristojnosti”, piše Slobodna Dalmacija.

“Na takvim sastancima nikad se ne dogovaraju važni poslovi”, dodatno je objasnio Milanović pred početak samita, ostavivši nas u neznanju gde to on onda, kao prvi čovek izvršne vlasti, uopšte dogovara važne poslove i dolazak stranih investicija. Pogotovo kad je reč o velikim ekonomskim silama kao što je, recimo, baš Kina., navodi list

“Milanovićeva izjava o tome da se na takvim skupovima nikad ne sklapaju poslovi je vrlo površna i zapravo netačna”, komentariše Siniša Malus, menadžer za komunikacije Kinesko-jugoistočno evropske poslovne asocijacije.

[adsenseyu4]

“S obzirom na model funkcionisanja kineske administracije, jasno je da dogovor postignut na najvišem političkom nivou zapravo znači i ‘sklapanje poslova’. Možda Milanović zaključuje po sebi i svojoj vladi, gde dogovori postignuti s ministrima kasnije mogu da se ‘izjalove’. U Kini to sasvim sigurno nije slučaj. Kina ima kapital, ima i želju da sarađuje s ovim regionom, dakle, na nama je da taj kapital privučemo’, kazao nam je Malus. On dodaje da je samit u Beogradu je najvažniji politički, ali i ekonomski skup u regionu ove godine.

“Zato je odluka premijera da ne bude prisutan na tom skupu prava katastrofa! To je poruka Kini kao organizatoru skupa, a ne Srbiji, koja je domaćin. Nažalost, to je u duhu ponašanja njegove vlade prema kineskim investitorima poslednjih godina. Gotovo ništa nisu uradili, a istovremeno Srbija, BiH i Mađarska, uskoro i Slovenija, odrađuju značajne poslove s Kinezima.

Jedini pozitivan izuzetak su Ministarstvo turizma i HTZ, koji pokazuju inicijativu i želju za saradnjom na važnom projektu uvođenja direktnih čarter linija između Kine i Hrvatske”, opisuje Malus hrvatsko-kinesku saradnju.

Inače, Kina je na osmom mestu od 172 zemlje iz kojih Hrvatska uvozi i 28 na lestvici krajnjih destinacija hrvatskog izvoza. Pritom treba naglasiti da je međusobna robna razmena u porastu, a nije nevažno reći da u Kinu izvozimo više nego u neke članice EU, kao što su Španija, Švedska, Bugarska, Irska ili Portugalija.

(Slobodna Dalmacija)

[adsenseyu1]