HEROJ SA KOŠARA DAO JE OKO ZA SRBIJU A SEDMORO DECE MU GLADUJE Novica: Seku mi struju, policija upada u kuću, isteruju me s posla, NEMAMO HLEBA DA JEDEMO!

tuga

Foto: Privatna arhiva

Da nije bilo nas boraca, ne bi bilo ni Srbije. Kako državu nije sramota, zašto nas se stidi? Borili smo se časno, nismo bacili puške i pobegli. Krvario sam za ovu zemlju, a sada sam ostavljen i zaboravljen. Seku mi struju, policija upada u kuću, isteruju me s posla, nemam hleba da jedem, deci za mleko i pelene… Sramota!

Ovako priča za Kurir odlikovani ratni heroj s Košara i otac sedmoro male dece Novica Spasić (40), kome su pre desetak dana u kući u Bojniku kod Leskovca isekli struju.

Kao pripadnik Specijalne izviđačko-diverzantske jedinice, izgubio je levo oko i ranjen je u levu nogu 1999. godine, spasavajući dvojicu saboraca. Danas ovaj borac živi u bedi, u trošnoj kući, dobija invalidninu od 24.000 dinara, a nakon svih muka, doživeo je i da ostane bez struje.

Foto: Privatna arhiva

– Tog jutra došli su ljudi iz EPS, bez ikakvog dokumenta i naloga, i isekli mi struju. Molio sam ih da ne čine to zbog dece, molio da mi daju šansu da platim na rate, ali nije vredelo. Dug je dostigao 89.000. Uslovili su me ili da odmah platim sve ili da seku. Nisam imao, šta ću – ponižen je Spasić.

VUČIĆ O REŠENJU ZA KiM: Narod će biti „VRHOVNI SUDIJA“

Dodaje da se ranije žalio nadležnima jer je dobijao velike iznose za račune, kao i da strujomer pogrešno očitava, ali niko nije odreagovao.

– Razočaran sam. Plaćali smo koliko smo mogli, prošli mesec sam uplatio 20.000. Ovo je sramota. Nisam dobio ni opomenu. Sva hrana u frižideru se pokvarila. Narod je čuo šta se desilo, skupili su novac i uplatio sam taj dug, sreća, pa su uključili posle nekoliko dana – kaže Spasić.

Pored svih muka, odlikovani ratni heroj isteran je s posla, trenutno je nezaposlen, a kako kaže, gde god da traži posao, zatvaraju mu vrata.

– Kad čuju da sam ranjavan i da imam posttraumatski stresni poremećaj, svi me odbijaju. Invalid sam 70 odsto, a komisija kaže da sam sposoban za rad. Nije problem, želim da radim, ali gde – očajan je Novica:

– Nas desetoro je zgrčeno u dve sobe, ali eto, bar smo to uspeli da sredimo zahvaljujući dobrim ljudima, ali i akciji vašeg lista. Bolestan otac živi s nama. Najteže mi je zbog dece. Vrištali su u mraku, jedno dete boluje od epilepsije i boji se mraka. Nismo imali ni za sveće.

Foto: privatna arhiva

Novica, koji je braneći Srbiju ostao bez oka, očajan je jer se on i njegova deca muče, a često ostaju i gladni.

– Nekada supruga i ja istrpimo pa ne jedemo nekoliko dana, da bi imala dečica. Treba pet đaka da spremim za školu, odakle mi pare? Nemam da im kupim ni sveske, ni knjige, ni pribor. Ne znam gde da nađem novac – priča nam Novica hvatajući se za glavu od muke.

PRETNJE I PSOVKE ZBOG SNIMANJA SPOTA: Raširili albansku zastavu ispred crkve na Kosovu, pa provocirali Srbe (FOTO)

Ukoliko želite da pomognete da Novica Spasić i njegova porodica imaju dostojanstven život, to možete uraditi uplatom na neki od ovih računa:

br. dinarskog računa:  200-36118555-50

br deviznog računa:    200-108451300-30

Mislili da sam diler

Novica Spasić živi sa suprugom Jelenom, imaju sedmoro dece: Tijanu (14), Jovanu (12), Nikolu (10), Đorđa (8), Danila (7) i dvogodišnje blizance Lazara i Lenu. Deca su gledala i kada je policija upala u njihov dom.
– Upali su mi u kuću, kažu da sam diler. Kakav diler? Nemam ni za hranu. Ništa nisu našli, a na svoj zahtev sam radio test na sve droge. Naravno, bilo je negativno. Ne možete vi tek tako nekog da maltretirate, još su imali neispravan nalog, napisali da sam rođen 1999 – priseća se Novica.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs/ Mina Branković)