GOTOVO JE SA ŽUTOM KIŠOM: Evo kakvo vreme nas očekuje do 1. maja (PROGNOZA)

mapa

Printksin: Tanjug/AP, Gugl Maps,

Zbogom prljavim tragovima koju je u Srbiju bio donosio ciklon sa juga, tvrde meteorolozi.

Južno strujanje vazduha doneo je pesak iz Sahare sa kojim se kiša mešala, zbog čega su ostajali prljavi tragovi na automobilima, klupama i ostalim javnim površinama.

Meteorolog iz Republičkog hidrometeorloškog zavoda, Nedeljko Todorović kaže da je sa “žutom kišom” završeno, jer se promenio smer strujanja vazduha, pa sada struji jugoistočno.

– “Žuta kiša” je uobičajena pojava koja ne šteti zdravlju građana. Vetar donosi sitan pesak i prašinu iz severne Afrike ka teritoriji gde je ima oblaka i kiše, pa padavine spiraju te čestice koje padaju po krovovima, automobilima, drveću.

To može da se dogodi i zimi, kada se može uočiti “žuti, crveni sneg” – objašnjava meteorolog Todorović. Kako objašnjava kišu, odnosno pljuskove možemo očekivati još danas i sutra, a od četvrtka sledi razvedravanje.

ONA IMA 28, A ON 63: Prošle godine su se venčali, pogledajte kako DANAS ŽIVE! (VIDEO) (FOTO)

– U četvrtak možemo očekivati oko 18 stepeni, a onda od petka pa narednih sedam dana biće sunčano i toplo vreme. Možemo očekivati da će temperatura biti od 20 do 26 stepeni. I tako sve do 27. aprila – najavljuje Todorović.

Prema dugoročnoj prognozi već od subote, 28. aprila počeće opet period u kome će biti kišovito i oblačno.

Takvo tmurno vreme moglo bi da se zadrži i za 1. maj, što bi mnogima moglo da pokvari planove za opuštanje u prirodi, najavljuju meteorolozi.

(Dnevne.rs /Izvor: Sonja Todorović, Blic)