GORAN TRIVAN: Hoćete li čist vazduh ili da vozite sa evro 3 motorima?

manastir

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je za RTS da je na hitnom sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da se preduzmu mere povodom zagađenog vazduha u više gradova u Srbiji. Hoćete li čist vazduh, ili da vozite sa evro 3 motorima, upitao je Trivan građane.

Goran Trivan je rekao da se na sastanku u Vladi razgovaralo o uzrocima zagađenja vazduha i merama koje treba da se preduzmu.

Na pitanje da li će biti preduzete konkretne, kratkoročne mere kao što se radi u Sarajevu i Severnoj Makedoniji, Trivan je odgovorio potvrdno. Kaže da se, ipak, nije razgovaralo o konkretnim merama, ali da je napravljena grupa koja će predlagati rešenja.

Komentarišući objave da je Beograd među najzagađenijim gradovima na svetu, Trivan je rekao da to zavisi od metodologije.

– Smeta mi kada se kaže da je Beograd najzagađeniji, nije najzagađeniji, ali jesmo zagađeni – istakao je ministar.

Ministar ističe da su podaci o kvalitetu vazduha transparentni i da svi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu da ih vide.

SASLUŠANA KOMUNALNA MILICAJKA: “Tajsonki” preti do osam godina zatvora, ali može i da bude OSLOBOĐENA

– Svako ko hoće da vidi podatak o zagađenosti, može videti na sajtu Agencije i to je važno, jer ne treba da prenebregavate činjenicu da se informacije o kvalitetu ne kriju i svako ko hoće tumačenje može da ga dobija – rekao je Trivan.

Najavio je da je dogovoreno da institucije građanima daju uputstva kako da se ponašaju u slučaju zagađenja.

Šta je urađeno u Beogradu

Pre nego što je došao na poziciju ministra, Trivan je bio gradski sekretar za zaštitu životne sredine. Na pitanje da li je tada Beograd imao strategiju, Trivan je rekao da je 2016. izrađen Plan kvaliteta vazduha.

U protekle četiri godine ugašene su 22 individualne kotlarnice, uvezeno je 90 autobusa sa evro 5 motorom, četiri traktora sa gorivom koje ne zagađuje, kao i šest električnih autobusa.

Otac žrtve i osumnjičeni naći će se oči u oči: Prvo suđenje Neđeljku 6 dana pred godišnjicu ubistva

 To je dobar početak i važno je da se nastavi sa uvođenjem električnih autobusa, trolejbusa, a ako su vozila na ugljovodonik, ona moraju biti sa evro 5 ili evro 6 motorom – rekao je ministar.

Ministar je kritikovao lokalne samouprave jer nemaju izrađen plan i ne kontrolišu preduzeća koja zagađuju životnu sredinu. Naveo je i da nema dovoljno inspektora, ali da je o tome prethodnih dana razgovarao.

Građanima koji imaju kućne kotlarnice poručio je da treba da koriste energente koji nisu toksični i ne zagađuju vazduh, a da će država činiti sve što može da im pomogne.

– Hoćete li čist vazduh, ili da vozite sa evro 3 motorima, hoćete li ložiti svoje peći na upotrebljena ulja, što je kancerogeno, i gume, ili to neće činiti? – upitao je Trivan.

DR NESTOROVIĆ: Maske štite 20 odsto, za 20 godina će se plaćati lečenja astme, bronhitisa!

Zaključio je rečima da njegovo ministarstvo ne treba da bude na tapetu jer radi na tome da se poboljša stanje u životnoj sredini. Dobra stvar je, kaže, što je tema životne sredine dobila na značaju.

– Mali budžet, puno nerazumevanja, ali dobra stvar je što se digla javnost, građani i novinari nam pomažu da ova tema dobije na značaju – zaključio je Trivan.

   

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/izvor: RTS)