Evo zbog kojih razloga dinar gubi vrednost ovih dana

novac
Značajne pritiske na dinar izazvala povećana tražnja za devizama domaćih preduzeća, naročito uvoznika energenata, kao i povećana kupovina deviza radi isplate dividendi preduzeća i banaka čiji su većinski vlasnici strani investitori

Akcionarima firmi i banaka iz inostranstva iz Srbije isplaćeno je 354 miliona evra, za deset meseci, a samo u novembru po tom osnovu je transferisano 100 miliona evra, dok je 325 miliona evra dato za plaćanje kamata za strane kredite.

Dinar svaki dan ima neki svoj istorijski minimum, a evro je sve više tražena roba. Kako “24 sata” saznaje od dilera na međubankarskom deviznom tržištu, više je uzroka zašto se poslednjih nedelja, a ubrzano prethodnih dana devize kupuju, a sve to utiče i na jačanje evra.

– Poslednjih dana i banke kupuju devize, jer im je Fond za razvoj isplatio dugovanja za subvencije od pre dve godine, pa sve te dinare koriste za kupovinu evra. Veća je i kupovina deviza i zbog energenata. Preduzeća koja imaju dugovanja u inostranstvu, kupuju devize kako bi namirila te dugove i iduću godinu startovali bez duga – ističe naš izvor iz jedne banke.

Na pitanje da li očekuje stabilizaciju kursa, odgovor ovog bankara je potvrdan i kaže:

[adsenseyu4]

– Mi smo u našim knjigama računali da ćemo ovu godinu završiti sa oko 121 dinar za evro.

I u Narodnoj banci Srbije ukazuju da je slabljenje dinara poslednjih nedelja posledica delovanja brojnih lokalnih i međunarodnih faktora.

Značajne pritiske na dinar izazvala povećana tražnja za devizama domaćih preduzeća, naročito uvoznika energenata, kao i povećana kupovina deviza radi isplate dividendi preduzeća i banaka čiji su većinski vlasnici strani investitori. Poslednjih meseci konstantne pritiske na dinar, u velikoj meri izaziva i neizvesnost na globalnim finansijskim tržištima uzrokovana geopolitičkim dešavanjima, ali i sporim ekonomskim oporavkom u zoni evra. Dodatnu nervozu na deviznom tržištu imala je informacija o zaustavljanju izgradnje projekta „Južni tok“ – ističu u NBS.

Tradicionalno, poslednji mesec je u znaku uvoza, pa se i po tom osnovu devize traže.

Borislav Brujić, iz Udruženja menjača Srbije, ističe da sada menjačnice više prodaju devize nego što ih kupuju.

Poslednje nedelje takva je situacija. Ipak očekujemo priliv deviza od 20. decembra, kada tradicionalno dolaze naši građani iz dijaspore i tada više otkupljujemo deviza – ističe Brujić.

(24sata)

[adsenseyu1]