Evo koji se automobili, i zašto, NAJVIŠE KRADU! (SPISAK)

mafijas

pixabay /dnevne.rs

Društvenim mrežama se pre desetak dana raširila vest da lopovi masovno u Beogradu kradu retrovizire sa najskupljih „mercedesa“. Da li je to tačno, i zbog čega se to radi?

U poslednje vreme ne samo kod nas, već u celoj Evropi se evidentira veći broj krađa delova za automobile. Nakon krađe automobila, lopovi ih kompletno razmontiraju, automobili idu u delove, a zatim ih prodaju preko oglasa i šalju kupcima brzom poštom. To se veoma raširilo, i ima mnogo takvih oglasa, i ne možemo da uđemo u trag svima. Slična priča je i sa retrovizorima. Tu su i lajsne, plastika, galanterija i oznake na vozilima. Svi ti delovi se dosta kradu i prodaju, jer postoji potreba na tržištu.

Koji automobili se najviše kradu?

Ispovest starog pastira: Pre 60 godina sam ubio istinskog prijatelja, to me i dalje progoni

Najviše se krade „folksvagen“ program, i on čini četvrtinu krađa. Zatim „reno“, „škoda“, „audi“, kao i automobili iz sitroenovog programa. Kradu se i „opeli“, uglavnom „korse“, od 2003. do 2010. godišta, kao i pežoi svih tipova.

Lopovi kradu u serijama neku vrstu automobila ili?

Kada se pojavi povećanje krađa vozila iz određenog programa, znamo da je u našu zemlju stigao alat za krađu te vrste autobmobila.

[adsenseyu1]

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika krajem 2009. godine izbrisan je stav jednog člana koji se odnosi na pribavljanje, prepravljanje, posedovanje i davanje na uslugu alata, odnosno oruđa za vršenje krivičnih dela provaljivanja i obijanja. Tako da sada imamo situaciju da i kada uhvatimo nekoga sa alatom za obijanje, ne možemo krivično da ga gonmo.

Da li ste tražili da se takvi zakonski propisi ne donesu i ko je stvorio takav ambijent koji je „raj za lopove“?

Mi smo predlagali da taj član 347 sadrži stav da onaj ko izrađuje, prepravlja, poseduje ili daje drugome na upotrebu alat za izvršenje krivičnih dela bude krivično gonjen, ali je ta stavka izbrisana. Tako sada posedovanje alata nije krivično delo, a alat se može oduzeti jedino u slučaju ako lopova uhvatimo prilikom provale.

kradja- automobili- obijanje 1

Kakve su posledice svega toga?

Pojavile su se firme za proizvodnju alata za krađu vozila, a otvarane su pod geslom za servisere, za startovanje vozila i slično. Stvorio se ambijent da ukoliko imate firmu možete legalno uz fiskalni račun da dobijete najsavremniji alat za obijanje bilo kog vozila. To znači, da serviseri mogu da naruče deset takvih naprava, a da nakon toga mogu lopovima da prodaju devet. Naravno, pravdaće se da je to njihov potrošni alat i da su ih bacili nakon korišćenja. Epilog svega toga je da imamo alat za obijanje apsolutno svih vrsta vozila, i ne samo vozila već i stanova u legalnoj prodaji, a mi ne možemo ništa. Tako smo, na žalost, došli do situacije da u našoj zemlji ni jedno vozilo nije sigurno, niti je ijedan stan siguran od provale.

Pa kako rade te firme koje prodaju alat za provale? Reklamiraju se preko novina, ili društvenih mreža?

Da, sada se firme koje proizvode alat za lopove slobodno reklamiraju, i ne samo to već i hvale sa pedeset hiljada zadovoljnih klijnata. Štampaju kataloge u kojima se nalaze alatke za gotovo sve provale. Sada i onaj ko se nije bavio krađom vozila, može da se bavi time, jer ima praktično uputstvo kako se to radi.

Može li da se sve to spreči?

Problem je do zakonodavca. Oni ljudi rade to potpuno legalno, njih jedino finansijka ili poreska inspekcija može da zatvori.

Šta lopovi najviše traže?

Najtraženiji su turbodekoderi, i oni koštaju oko 1.200 evra, ali sa popustom, mogu da se nađu i za ispod hiljadu. Imaju na interneru i video uputstva, kako bi se lopovi što manje mučili. Zato što pre mora da se donesu zakonske odredbe kako bi to sprečili. Do kada se to ne uradi, imaćemo ovakvu situaciju, koja može biti samo još gora. Pored turbodekodera, na tržištu se pojavio i najnoviji alat „Zedbul“. Radi se o elektronskom uređaju koji na licu mesta skida originalni kod vozila, i pravi se originalni ključ, odnosno njegova kopija uz pomoć kojeg lopov može bez problema da uđe i u najsavremenile i najskuplje automomobile i džipove. Košta od nekoliko hiljada evra, dok originalni primerci naprave koštaju i 10.000 evra.

(Telegraf)

1 Comment on "Evo koji se automobili, i zašto, NAJVIŠE KRADU! (SPISAK)"

  1. Auuu sad nam je otkrio Ameriku!!! Kradu se Folksvageni,citroeni,audi,opel,skoda,reno i ostali,pa to i sami znamo,valjda se kaze krade se sta se stigne. Drugo: Gospoda iz policije kontinuirano daju neke izjave,tajne itd,pa onda i ne cudi sto je takav javasluk.Valjda policija treba da bude maximalno konspirativna a ne da odaje koje kakve tajne i samim tim olaksa posao kriminalu.U Z A S!!!

Comments are closed.