Eutanaziran staford koji je nasmrt izujedao ženu u Pančevu

pas

Foto ilustracija: Dnevne.rs/Pixabay

– Pas vlasnika Ivana Munjerana iz Pančeva koji je usmrtio jednu, a teško povredio još jednu osobu, eutanaziran je u skladu sa odredbama Zakona o dobrobiti životinja a na osnovu mišljenja veterinarske službe da pas predstavlja opasnost za ljude, druge životinje i životnu sredinu – rekli su za “Telegraf” u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u čijoj je nadležnosti i Veterinarska inspekcija.

Pas rase staford je, podsećamo, u subotu nasmrt izujedao Pančevku, a njegov vlasnik je inače sin preminule žene.

Nakon obdukcije nersećne žene i policijske istrage protiv vlasnika psa biće podignuta optužnica.

NEMA ZABRANJENIH RASA, ALI IMA ODGOVORNOG VLASNIŠTVA

– Zakonom o dobrobiti životinja nije propisana zabrana držanja određenih pasa, već uslovi u kojima se životinje drže. Kada je u pitanju držanje kućnih ljubimaca, pa i opasnih pasa, Zakon insistira na odgovornom vlasništvu. Naime, u skladu sa zakonom, vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimaca dužan je da kućnom ljubimcu obezbedi brigu, negu i smeštaj, u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću, kao i fizičkim i biološkim specifičnostima i potrebama u ponašanju i zdravstvenom stanju kućnog ljubimca – kažu u Ministarstvu.

Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu propisano je i da vlasnik opasnog psa mora psa da drži u prostoru, odnosno objektu koji je odgovarajuće veličine i iz koga pas ne može da pobegne. Na ulazu u taj prostor, odnosno objekat mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: “OPASAN PAS”, a sam ulaz u prostor ili objekat se mora držati pod ključem.

LAZANSKI: Amerikanci su došli na Kosovo da tamo i ostanu

KOJI PSI SU OPASNI

– Pod opasnim psom se, u skladu sa Pravilnikom smatra bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka ili drugog psa i nanela mu telesne povrede ili smrt, jedinka namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa. Vlasnik, odnosno držalac kućnih ljubimaca, takođe je dužan da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreči da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu. To podrazumeva da se životinje ne drže i ne šetaju bez nadzora po ulicama i parkovima, kao i da se psi šetaju sa zaštitnom korpom i na kaišu kada su u pitanju opasni psi. Što se ostalih pasa tiče, vlasnici se moraju pridržavati odluke o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine, a koju donose organi lokalne samouprave – napominju u Ministarsvu.

LILE SU MU SUZE DOK SU GA ISKLJUČIVALI SA APARATA: Udovica muzičara koji je poginuo sa Šabanom otkrila detalje od kojih se LEDI KRV!

TESTIRANJE OBAVEZNO

– Vlasnik koji drži opasnog psa mora, zajedno sa psom, da prođe obuku po programu kinološkog saveza, uz proveru stepena socijalizacije psa koju obavljaju lica koja su osposobljena za tu vrstu poslova, a koja se vrši posle sprovedene obuke, u skladu sa programom kinološkog saveza – dodaju u Ministarstvu.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, M.Beljan)