DRŽIMO SE ZAVETA KNEZA LAZARA! SPC rekla svoj stav posle razgovora s Vučićem

spc

Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje nakon Sabora, a koje se tiče Kosova i Metohije.

Stav SPC o Kosovi i njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

“Obeležavajući osamstotu godišnjicu autokefalije naše pomesne Crkve i sa dubokom odgovornošću pred Bogom, svetim patrijarsima, arhiepiskopima i episkopima koji su se vekovima sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom držali Zaveta svetoga Kneza Lazara i čuvali Kosovo i Metohiju u duhovnom pamćenju kao našu svetu i zavetnu zemlju, boreći se za očuvanje naših svetinja i slobodu naroda, Sveti Arhijerejski Sabor još jednom ponavlja svoj jednoglasan i nedvosmislen stav, izrečen na prošlogodišnjim zasedanjima u maju i novembru.

JOVANU SU IŠČUPALI SRCE U ŽUTOJ KUĆI I PRODALI GA BOGATOM NEMCU! A onda je Johan počeo da sanja pravoslavnu crkvu i plavookog dečaka! NOĆNE MORE GA PROGANJALE DOK NIJE OTIŠAO NA KOSOVO

Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Republike Srbije i kao takvo je definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Kinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, UNESKO i druge važne međunarodne organizacije. Zato je za Sveti Arhijerejski Sabor naše Crkve neprihvatljivo bilo kakva izmena statusa Kosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje. Takva rešenja dovela bi neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama Kosova i Metohije, i do nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu.

OVO JE POP MACA KOLJAČ, KOJI JE UBIO MAJKU MIŠE JANKETIĆA: Jedna od najjezivijih priča u našoj istoriji SLEDIĆE VAM KRV U ŽILAMA! (FOTO)

Kao arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve iznosimo ovaj stav, ne kao politički stav već, pre svega, kao odgovoran pastirski i istorijski stav, koji proizilazi iz vekovne borbe naše Crkve da očuva opstanak vernog srpskog naroda i svetinja na vekovnim ognjištima i volje ogromne većine našeg naroda. Ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava naroda, slobode života i rada Srpske Pravoslavne Crkve, institucionalne i bezbednosne zaštite naših svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana. Podržavamo, stoga, svesrdno svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije”.

         

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)