DRŽAVA SRBIJA NE MARI ZA SVOJE GRAĐANE?! Građani Valjeva udišu ‘PAKLENI’ vazduh, a najgore je bilo U NOVEMBRU (FOTO)

zagadjenje

Foto: printskrin: aqicn.org

Najzagađeniji vazduh tokom novembra bio je u Valjevu i Kosjeriću, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. Dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, koje su štetne za zdravlje, u Valjevu su bile tokom novembra prekoračene 26 dana, a u Kosjeriću 22 dana.

Maksimalne dozvoljene koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu su do 50 mikrograma po metru kubnom, a u Agenciji kažu za Tanjug da je u Kosjeriću maksimalna dnevna koncentracija tih štetnih čestica tokom proteklog meseca bila 149 mikrograma po metru kubnom, odnosno 146 mikrograma po metru kubnom u Valjevu.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović rekao je da je, uz nepovoljne meteorološke uslove bez kiše i snega, uzrok zagađenja vazduha industrija, saobraćaj i individualna ložišta.

– Na loš kvalitet vazduha, osim izvora zagađenja i nepovoljnih meteoroloških uslova utiče i geografski položaj naselja. Mesta u kotlinama su zagađenija, jer nema vetra – pojasnio je Jovanović.

U kojim gradovima je kritično?

Prema podacima Agencije, prekoračenja dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica RM10, bilo je još i u Popovcu (16 dana), Smederevu (11 dana), Nišu (9 dana), Beogradu – Stari grad (6 dana), Novi Sad – Rumenačka (5 dana), Beograd – Novi Beograd (4 dana).

SRPKINJA DIPLOMIRALA U ALBANIJI I OTKRIVA DETALJE: Edi Rama je sklon porocima, Šiptari su “maljoki” i nisu dobrodošli…

Trivan ponudio pomoć

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ponudio je Valjevu pomoć ministarstva u rešavanju problema zagađenja vazduha. Trivan je novinarima rekao da su predstavnici ministarstva pre nedelju dana razgovarali sa predstavnicima grada Valjeva o tom problemu i ponudili pomoć.

– Da li će lokalna samouprava prihvatiti pomoć, zavisi od njih – rekao je Trivan.Dodao je da je jedno od rešenja da se veliki zagađivači koji se greju na mazut ili ugalj priključe na centralno grejanje, a da postoji i niz drugih koraka. – Valjevo može očekivati pomoć ministarstva – rekao je Trivan.

On je naveo da je lokalna samouprava nadležna da se bavi poslovima koji se tiču kvaliteta vazduha i da je pravo pitanje šta se dešavalo desetinama godina unazad u lokalnim samoupravama koje se nisu dovoljno posvetile zaštiti vazduha od zagađenja.

(Dnevne.rs /Blic /Izvor: Tanjug)