Država SIROMAŠNIM GRAĐANIMA umanjuje RAČUNE ZA STRUJU

sijalica

Foto: Dnevne.rs/pixabay

U prva dva meseca ove godine, olakšice za struju dobilo je 55 hiljada najugroženijih porodica u Srbiji.

Olakšice za račune za struju ima za trećinu više građana nego u istom periodu prošle godine. Kako kažu nadležni, konačno su socijalno ugroženi građani upoznati sa tim povlasticama pa u lokalnim samoupravama beleže blagi porast zahteva za umanjenje računa za struju.Prosečna, mesečna potrošnja struje srpskog domaćinstva je oko 400 kilovat sati.

 

[adsenseyu4]

 

Tako da 120 do 250 kilovata, koliko socijalno ugrožni dobijaju besplatno, značajno umanjuje trošak za struju. Novom Uredbom, koja je doneta prošle godine, malo je olakšana i procedura podnošenja zahteva za te povlastice.

“Broj kupaca koji ostvaruju status energetski ugroženog kupca se povećava iz meseca u mesec. U januaru je taj broj iznosio oko 1. 090 kupaca koji su stekli pravo na mesečno umanjenje obaveza. U februaru je taj broj iznosio 1.240, u martu 1.340 kupaca”, kaže Nadica Šalinger iz odeljenja za društvene delatnosti grada Leskovca.Realizaciju tog posla prati i Svetska banka.

U Ministarstvu energetike svakog meseca ažuriraju Bazu korisnika socijalnih energetskih povlastica i liste za umanjenje računa šalju EPS-u.”Trenutna situacija je da je za mesec februar status energetski zaštićenog kupca steklo oko 55 hiljada kupaca, od kojih je 53 hiljade iskoristilo svoje pravo. Kada kažem iskoristilo, znači da nisu potrošili više od granica koje su definisane uredbom.

Očekujemo da on dostigne nivo iz prošle godine, ako ne i veći”, kaže Radovan Stanić iz EPS-a za RTS.Za te namene, u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je milijardu i 150 miliona dinara.Uz veće agažovanje lokalnih vlasti, olakšice za struju mogle bi biti odobrene za bar 200 hiljada najsiromašnijih porodica.

Dnevne.rs/021.rs/Izvor:RTS)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]