DRVOSEČE ĆE GORKO ZAŽALITI: Inspektori utvrdili prestup, sledi kazna za VANDALE SA KOŠUTNJAKA (FOTO)

uranak

Foto: Tanjug

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će to ministarstvo predložiti da se podignu krivične prijave protiv mladića koji su juče isekli stablo u šumi na Košutnjaku.

U pitanju je, kako je “Blic” otkrio, grupa mladića i devojaka sa Ceraka, koji su sinoć palili vatru nedaleko od Hajdučke česme, pored isečenog drveta.

Njihov čin zabeležen je u video snimku, koji je “Blic” sinoć objavio, a iste večeri momci koji su sekli stablo ispričali ” kako su “svake godine sve bezobrazniji” i kako će naredne godine “poseći pet stabala”.

POGLED IH ODAJE: Ovo su najveći monstrumi u Srbiji (FOTO)

Nadležne inspekcijske službe JP ”Srbijašume”, nakon objavljivanja snimka o incidentu, izašle na lice mesta i utvrdile da je posečeno jedno stablo, dodao je Trivan u svojoj izjavi za Tanjug.

– Izveštaj inspekcije biće prosleđen nadležnim organima, a Ministarstvo će u četvrtak inicirati da se protiv neodgovornih lica podignu krvične prijave – rekao je Trivan.

– Zaprepašćen sam činjenicom da je neko posekao drvo u park-šumi koja je zaštićena i u kojoj Beograđani vole da provedu današnji praznik – kazao je ministar.

On je naglasio da je krajnje vreme da promenimo odnos prema prirodi i da šume ne smeju da budu “žrtva” bahatih ponašanja pojedinaca.

Trivan je izrazio zabrinutost što su izletnici širom Srbije danas palili vatru u šumama, iako je to, kako naglašava, zakonom zabranjeno, kao i da su automobilima ulazili na zelene površine.

– To je, takođe, zabrinjavajuće. Nedostaje nam reda i ova situacija će poslužiti da shvatimo da stvari moraju da se menjaju iz korena – zaključio je Trivan.

Tanjug je snimio mladiće koji su u ponedeljak sekirom sekli stablo drveta u šumi u Koštnjaku da bi raspalili roštilj.

KREĆE RAT NA BALKANU, POSLE SUKOBA U SIRIJI! Šta to zna hrvatski general kada ovo tvrdi?

Sprečeno dalje uništavanje

Reagovale su i nadležne inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čuvarska služba JP “Srbijašuma”, pripadnici MUP-a i komunalne inspekcije, koje su tokom dana izvršile uviđaj i na području Košutnjaka gde je prijavljena nezakonita seča stabala.

Kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući prijavi građana i medijima sprečeno je dalje uništavanje važnih šumskih područja.

– Službenici MUP-a će na osnovu zabeleženih snimaka izvršiti identifikaciju lica koja su nezakonito sekla stabla i podneti prijave protiv istih. Pozivamo građane da sve slične slučajeve prijave nadležnim službama kako bi sprečili takve i slične primere ponašanja neodgovornih pojedinaca – navodi se u saopštenju.

Šta kaže zakon?

Seča šumskih stabala je zabranjena Zakonom o šumama, a predviđene su i novčane kazne za to delo.

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako vrši ili dozvoli pustošenje i krčenje šuma, vrši ili dozvoli čistu seču šuma koja nije planirana kao redovan vid obnavljanja šuma i vrši seču koja nije u skladu s planovima gazdovanja šumama.

Takođe, Odlukom o uređenju parkova, zelenih i rekreacionih površina, zabranjeno je oštećivanje i uništavanje zelenila kao i branje cveća, lišća, plodova i semenja, kresanje, lomljenje i seča šiblja, granja i drveća, vezivanje lanaca, žica i kanapa, vađenje panjova, košenje trave i drugo. Ukoliko se ovo ne poštuje, fizičko lice će biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara.

(Dnevne.rs /Izvor: Tanjug, Blic)

2 Comments on "DRVOSEČE ĆE GORKO ZAŽALITI: Inspektori utvrdili prestup, sledi kazna za VANDALE SA KOŠUTNJAKA (FOTO)"

  1. Za takvo ne delo nije potrebna kazna (10000) ni zatvor. Njih treba smestiti na više meseci u ludnicu.
    Novčana kazna ili zatvor je za normalne prekršioce. Za ludake je ludnica, kao ovaj slučaj.

  2. Poseceno drvo je bilo osuseno stablo pa tako i nije nikakva steta. Kod nas u Smed palanci je posecena suma Mikulja vise desetine hektara .svi znaju ko je posekao,policija zna , nadlezni organi isto i nikom nista. To je za osudu i to je kriminal za visegodisnji zatvor i nadoknadu ogromne stete.

Comments are closed.